"Rupusakille" omat tilat

Onko sen rupusakin oltava välttämättä samoissa tiloissa. Näin totesi yksi kaupungin virkamiehistä, kun Jyväskylässä toimivat järjestöt halusivat sijoittua saman katon alle Heikinkadulle entisen verotoimiston tiloihin. Siitä ei tullut mitään, kun kunnallispoliitikot torppasivat hankkeen viime metreillä. Poliikot eivät toki kehdanneet sanoa, ettei hankkeeseen anneta kaupungin apua. Tila-asia palautettiin "uudelleen valmisteltavaksi". Uudelleen sitä ei kuitenkaan - kaupunginjohtajan vakuutteluista huolimatta - koskaan valmisteltu. Turvauduttiin väsytystaktiikkaan - eihän se rupusakki kauan jaksa tiloista meuhkata - niin ja ainahan niille voidaan sanoa, että asia on valmistelussa.

Kunnallispoliitikkojen ja kaupungin virkamiesten suureksi harmiksi ei rupusakki suostunutkaan asiaa unohtamaan ja hautaamaan. Uutta tilahanketta saatiin selvittämään asiantuntija, joka päätyi esittämään, että yhdistykset sijoittuisivat Kelalta vapautuviin tiloihin. Järjestöjen edustajat kävivät tiloihin tutustumassa alkukesästä ja remonttisuunnitelmia tehtiin uusien omistajien kanssa. Järjestöjen yhteistyö oli kokemassa ennennäkemätöntä nousua. Kaikki olivat hankkeesta innoissaan.

Sitten tapahtui se, jota kaikki pelkäsivät. Kaupungin johto (poliitikot ja virkamiehet) ilmoittivat kylmän rauhallisesti, että kaupungilla on Kelan tiloille paljon tärkeämpää käyttöä. Tällä kertaa sosiaali- ja terveystoimi syrjäyttää tämän taas tiloja kinuavan mariginaaliryhmän. Kaupunginjohtaja turvasi selustansa laittamalla budjettiin summan, jota järjestöt olivat Kelan tiloihin anoneet. Kun rahat ovat talousarviossa, voidaan järjestötilat panna uuteen selvittelyyn, eikä kenenkään julkisivu saa kolhuja. Näin kai se ajatuskulku kaupungin johdossa taas menee.

Rohkenen ehdottaa, että kaupungin johto vähitellen lopettaisi kuurupiilonsa järjestötilojen osalta ja sanoisi suoraan, ettei Jyväskylään tällaista rupusakkikeskittymää haluta. Onhan se tietenkin niin, että pyörätuolilla ja rollaattorilla kulkevat sairaat antavat kaupungista ankean kuvan ja vielä Matkakeskusta vastapäätä.

Olen nyt asunut Jyväskylässä viitisen vuotta ja todennut, että kaupungin asioita hoitaa pieni "nurkkapoliitikkojen klikki" yhdessä kaupungin johtavien virkamiesten kanssa ja jälki on sen näköistä.

Kunnallisen demokratian pitäisi ulottua myös yhteiskunnan heikoimpiin ja niin se ulottuukin niissä korulauseissa, joita voidaan lukea kaupungin kehittämisohjelmista. Käytäntö on toinen. Täällä puhaltavat kylmät tuulet niille, jotka ovat, useimmiten ilman omaa syytään, pudonneet oravanpyörästä.

Tällä tarkoitan esimerkiksi potilas- ja vammaisjärjestöjä, jotka nyt epätoivoisesti ovat etsineet itselleen uusia toimintatiloja homeen raiskaaman Kumppanuustalon tilalle. Niitä tiloja ei näy Jyväskylästä löytyvän. Näin ovat linjanneet johtavat poliitikot ja virkamiehet. Minusta tilanne on kaupungille häpeällinen.

PEKKA SJÖGREN Keski-Suomen MS-yhdistyksen pj Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.