Muistutus Jyväskylän kuntapäättäjille

Kuntapäättäjät Meri Lumela, Juha Suonperä, Eila Tiainen kirjoittavat Keskisuomalaisessa 13.5. otsikolla ”Talous tasapainoon kestävillä ratkaisuilla”.

Muistutuksena päättäjille, että Suomi on sitoutunut noudattamaan lakeja, jotka määrittelevät vammaisten asemaa Suomessa.YK:n vammaissopimuksen – jota on noudatettava lakina – mukaan mm. itsenäinen elämä ja osallisuus yhteisössä kuuluvat kaikille.

Vammaisella henkilöllä on oikeus päättää häntä itseään koskevista asioista. Jokainen vammainen henkilö voi tehdä itseään koskevia päätöksiä, vaikka jotkut voivat tarvita siihen tukea.

Käytännössä vammaiselle henkilölle täytyy tarvittaessa myöntää oikeus esimerkiksi henkilökohtaisen avustajaan tai kuljetuspalveluun, jotta hän voi elää omannäköistään elämää. Heillä on oltava saatavissa erilaisia koti- ja asumispalveluja. Huom! Nämä palvelut eivät ole etuisuuksia!!

Palveluilla varmistetaan, että vammainen henkilö voi elää yhdenvertaisena muiden kanssa, käydä töissä ja ansaita rahaa sekä osallistua harrastuksiin, toimintaan sekä kulttuuritapahtumiin.

 

Vammaisille tulee tarjota yhdenvertaisia palveluita niin, että heidän yksilölliset tarpeensa ja itsemääräämisoikeutensa huomioidaan.

Erityishuollon asiakkaiden ohjauksen, palveluiden ja tukitoimien laiminlyönti ei ole pitkällä tähtäimellä kovinkaan järkevää. Nykyisinkin Jyväskylä laiminlyö erityishuollon asiakkaiden palveluita ja kehityshäiriö-asiakkaat jäävät vaille palvelua. Muualla Suomessa suhtaudutaan toisin.

Palvelun käyttäjä on huomioitava kaikissa palvelun järjestämisen vaiheissa, palveluntarpeen arvioinnissa, suunnittelussa, palveluja koskevassa päätöksenteossa sekä palvelujen toteuttamisessa. Jos kunta järjestää palvelut hankkimalla ne muilta toimijoilta kilpailuttamalla, on sen otettava huomioon palvelujen sisältöä sekä palveluprosessia koskeva lainsäädäntö, mukaan lukien palvelun käyttäjien oikeuksien toteutuminen.

Keskeinen vammaispalvelujen järjestämiseen ja toteuttamiseen liittyvään lainsäädäntöön kuuluu ainakin yhdeksän eri lakia. Niitä ovat muun muassa perustuslaki, hallintolaki ja sosiaalihuoltolaki. Lisäksi on noudatettava lakina voimassa olevaa YK:n vammaissopimusta.

 

Päivi Varakas

omaisten tukiryhmä

Anna Kausamo

fil. tohtori

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut