Ei toisteta 90-luvun virheitä

Toimi Kankaanniemi

Koronaviruksen vakavimmat vaikutukset kohdistuvat ihmisten terveyteen. Siksi on tärkeää pyrkiä tukahduttamaan viruksen leviäminen. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Jo nyt viruksen vaikutukset talouteen ovat valtavat ja pahin on vielä edessä.

Jotta tuleville sukupolville ei jää kohtuuton velkataakka, tarvitaan talouden tervehdyttämistoimia. Kiireellisintä on pelastaa yritykset ja työpaikat. Rajoituksia on purettava harkiten.

Jopa ministeritasolta on vaadittu, että 1990-luvun virheitä ei pidä toistaa. Tähän on helppo yhtyä.

Mitkä olivat ne virheet, joita 1990-luvulla tehtiin? Laman aikana Esko Ahon hallitus joutui hoitamaan yhtä aikaa 1980-luvulla synnytettyä pankkikriisiä sekä talous- ja velkakriisiä.

Pankkien pelastaminen oli välttämätöntä, koska rahajärjestelmän kaatuminen olisi pysäyttänyt palkkojen, eläkkeiden ja maksujen maksamiset. Myös valtion lainansaanti olisi pysähtynyt romahduksen myötä.

Pankkikriisi edellytti pankkitukea, jonka eduskunta yksimielisesti hyväksyi. Pankkijärjestelmä pidettiin pystyssä ja samalla pyrittiin turvaamaan kriisiin ajautuneet yritykset ja kotitaloudet. Siinä onnistuttiin vain osin rahan ja tukikanavien puuttumisen johdosta.

Tuolloin ei ollut yhtään valtakunnallista valtion yritysrahoituslaitosta. Yritystukeen oli käytettävissä vain kriisissä ollut lähes tuhannen pankin verkko. Lainan saanti valtiolle oli äärimmäisen vaikeaa.

Pankit hoitivat heikosti yritysten ja kotitalouksien rahoitustarpeita. Monet ajautuivat kriisiin. Pikaisesti säädetyt yrityssaneerauslaki ja yksityishenkilön velkajärjestelylaki eivät olleet riittävän tehokkaita. Tuhannet jäivät pitkään velkavankeuteen.

Laman jälkeen vuonna 1995 muodostettu Paavo Lipposen hallitus, jossa olivat SDP, kokoomus, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP, toteutti ns. Liisan listan mukaisia perusturvan leikkauksia.

Listalla oli kymmenen etuutta, mm. lapsilisät, työttömyysturva, asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus ja opintotuki. Lisäksi tuolloin otettiin käyttöön työeläkkeiden ns. taitettu indeksi ja poistettiin kansaneläkkeen pohjaosa. Leikkausten sijaan vaikeuksissa eläneitä olisi pitänyt tukea. Tehtiin ikäviä virheitä.

Sanna Marinin hallituksella on käytettävissään valtion omistamat yritysrahoituslaitokset Business Finland ja Finnvera sekä elyt. Silti yritysten pelastaminen etenee heikosti ja hitaasti.

Kanavat ovat valmiina ja valtio saa edullista lainaa helposti. Nopeus ja oikeudenmukainen kohdennus ovat tärkeitä.

Erittäin tärkeää on se, että nyt ei uusita perusturvan leikkauslistoja eikä eläkkeiden leikkauksia. Velkavankeuteen ei pidä ihmisiä ja yrityksiä jättää. Virheitä ei pidä toistaa.

Verotusta voidaan jälleen käyttää julkisen talouden tervehdyttämiseen. Toisarvoisia julkisia menoja joudutaan leikkaamaan.

Välttämätöntä on panostaa koulutukseen ja tutkimukseen kuten tehtiin 1990-luvun laman aikanakin. Niillä rakennetaan kestävää tulevaisuutta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.