Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Onko ikäihmisten eristyksessä järkeä?

Nuorten ministerien ohjeet ja varoitukset yli 70-vuotiaille ovat johtaneet eriskummallisiin tilanteisiin. Luullaan, että pitää nököttää kotona ja tilata evästä ulko-ovelle.

On aivan selvää, että hoivakodeissa ja sairaaloissa olevat, todella hauraat vanhukset tarvitsevat tarkat ohjeet ja mahdollisimman hyvän hoidon. Mutta pitääkö aktiivisille, hyväkuntoisille ikäihmisille aiheuttaa fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia?

Eikö ministerien pitäisi kehottaa liikuntakykyisiä ulos kiikkustuolistaan, liikkumaan ja harrastamaan. Lapset eivät levitä tautia eivätkä terveet ikäihmisetkään. Eikä nuorempien tarvitse pelätä ikääntyneitä kuin spitaalisia.

 

Korona on pirullinen (kuten presidenttikin totesi), mutta yli 95-vuotiaskin voi parantua ja keski-ikäinen taas menehtyä. Mutta monitahoisia ongelmia syntyy, jos pelätään kuin maailmanloppua. Eräs viisas (Diktonius) on sanonut: ”Itkeä minun pitäisi, mutta minä haluan elää – minä nauran.”

Eiköhän paras asia koko yhteiskunnan kannalta ole, että me iäkkäämmätkin ihmiset vointimme mukaan käytämme avautuvia palveluja ja näin tuemme maksukykyisinä yrityksiä ja talouskasvua.

 

Itse olen 82-vuotiaana asennoitunut tähänkin asti niin, että vuoropäivin pelaan tunnin tenniksen kaksinpeliä tai teen sauvakävelylenkin porteissa ja kuntolaiteissa. Syön, luen, kirjoittelen ja otan punaviiniä järkevästi – ja tarvittaessa päivätorkut.

Suomalaisia ohjataan elämään ns. kahden metrin elämää. Kun kesäkuun alussa avautuu paikallinen ABC, otan mittanauhan mukaan, menen baariin, otan sisältä kahvin ja siirryn terassille.

Ja kun kaverit tulevat juttusille, mittaan vähintään 175 sentin etäisyyden (kun Saksassa raja on 150 cm).

Osmo Kärkkäinen

Keuruu

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut