Kreikka valehteli, Suomi maksaa?

Kreikka pääsi mukaan yhteisvaluutta-alueeseen ensimmäisten maiden joukossa vuonna 2002. Jo vuotta myöhemmin tuli ilmi, että Kreikan hallitus oli harhauttanut EU:ta antamalla vääristellyt tiedot taloudestaan. Maan talous oli paljon heikommassa kunnossa kuin mitä se oli EU:lle ilmoittanut.

Kun kreikkalaisten väärät tiedot tulivat julki, kysyin eduskunnan suuressa valiokunnassa pääministeri Matti Vanhaselta ja silloiselta valtiovarainministeriltä Antti Kalliomäeltä (sd), mitä he aikovat tehdä Kreikan hallituksen saattamiseksi vastuuseen. Vastaus oli, että asiasta varmasti keskustellaan ministerineuvostossa.

Kreikka sai tuskin edes kunnon moitteita muilta EU-mailta puhumattakaan, että valehtelusta olisi annettu jokin rangaistus tai vaadittu panemaan oma talous kuntoon. Asia unohdettiin. Kreikka on saanut jatkaa holtitonta taloudenpitoa näihin päiviin saakka.

Nyt Kreikka on hätätilassa. Sen on pakko kiristää verotusta ja leikata voimakkaasti menojaan. Muutoin se kaatuu. Seuraukset koko euroalueelle ovat arvaamattomat. Suuret mielenosoitukset vyöryvät jo Ateenan kaduilla. Talouden kuntoonpano tuskin onnistuu.

Kreikkaa seurannevat ainakin Espanja ja Portugali sekä Italia. Jos talous- ja rahaliitto kestää Kreikan kriisin, niin noiden muiden holtittomien Etelä-Euroopan maiden kriisiä se ei kestä. Mikä on silloin niiden euromaiden asema, jotka ovat paremmassa kunnossa? Suomi kuuluu näihin. Talouskomissaari Olli Rehnillä on lähes epätoivoinen urakka saada Etelä-Eurooppa jaloilleen.

On täysin kohtuutonta, että suomalaiset veronmaksajat joutuisivat maksamaan epärehellisen Kreikan ja muiden kelvotonta talouspolitiikkaa harjoittaneiden euromaiden "konkurssipesien" laskuja. Ainakin välillisesti esimerkiksi korkojen nousun myötä uhkaa lasku tulla meille.

Meillä on kuitenkin taakkaa omasta takaa. Kunnat leikkaavat peruspalveluja, työttömyys kasvaa, köyhyys lisääntyy ja valtio velkaantuu huikeaa vauhtia. Ei EU-jäsenyyden ja paljon kehutun yhteisvaluutan pitänyt tällaiseen johtaa. Päinvastoin.

TOIMI KANKAANNIEMI kansanedustaja, kd Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu