Halla-aho halusi Sipilän hallitukseen

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (KSML 14.1.) moitti Pekka Penttistä (KSML 11.1.) ”vääristä väitteistä” perussuomalaisten suhtautumisessa aktiivimalliin. Ettei se totuus tosiaankaan unohtuisi, on syytä muistaa, kuinka halla-aholaiset eli nykyiset perussuomalaiset olivat mukana aktiivimallin ja kiky-sopimuksen läpi junttaamisessa.

Lakia valmisteltiin sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) johdolla kauan ennen perussuomalaisten ”avioeroa”, joka tapahtui kesällä 2017. Joulukuussa 2017 lain esitteli eduskunnalle työministeri Jari Lindström (sin., entinen ps.).

Yhtään sinistä ei oltu valittu eduskuntaan vaaleilla, he tulivat valituksi perussuomalaisten listoilta. Kesän 2017 ”avioeron” jälkeen perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti sitoutuvansa täysin hallitusohjelmaan, jos puolue voisi jatkaa hallituksessa: ”Tein selväksi, että nykyinen hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät perussuomalaisille, mutta edellytämme, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni”, Halla-aho kirjoitti 12.6. 2017.

 

Kävi niin, että muut hallituspuolueet valitsivat kumppanikseen eronneet siniset, koska pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että ”maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista” ja että ”edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkamiselle ei ole”.

Joulukuussa 2017 eduskunnassa aktiivimallin puolesta äänestivät kokoomuksen, keskustan ja kaikki sinisten kansanedustajat, myös aiemmin lain valmisteluun osallistuneet Mattila ja Lindström. Aktiivimallia aiemmin puoltaneet perussuomalaiset äänestivät ”kostoksi” vastaan.

Lakiesitystä vastaan äänestivät sosiaalidemokraatit, vihreät, vasemmistoliitto sekä kristillisdemokraatit. Rkp:n edustajista 7 äänesti lakia vastaan ja 2 edustajaa tyhjää.

Halla-ahon johtama puolue yrittää pestä itsensä puhtaaksi näistä mokista syyttämällä ”potkujensa” jälkeistä hallitusta. Ei onnistu, perussuomalaiset olivat itse täysillä mukana aktiivimallin luomisessa.

Kaksilla rattailla epärehellinen ajelu on juuri perussuomalaisten tyyli paeta vastuuta ja huijata äänestäjiä.

 

Lauri Nuutinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu