EU:n ja ETA:n ulkopuolisten kiinteistökauppoja valvotaan

”Salusharju Oy meni konkurssiin”, kertoi uutinen (KSML 10.1.). Salussäätiön tytäryhtiö Salusharju Oy:n omistaman Leiriharjun (ent. Hotelli Menninkäinen) taival Saarijärven Ahvenlammella on ollut pitkä ja monipolvinen siitä alkaen, kun kiinteistöä kaupattiin venäläiselle ostajalle vuonna 2008.

Saarijärvellä havahduttiin tuolloin kuntien hyväuskoisuuteen ja osaamattomuuteen sekä viranomaisten välinpitämättömyyteen ja lainsäädännön puutteellisuuteen ns. maakauppa-asioissa. Ongelmat konkretisoituivat Salusharju Oy:n Leiriharju -kiinteistön myyntiin ja siihen kytkettyyn kaavaprosessiin, johon haluttiin liittää myös kaupungin maa-alueita.

Kiinteistökauppaan ja kaavoitukseen liittyi hyvää hallintoa loukkaavia toimia, mutta lopputuloksena alueelle hyväksyttiin valitusten jälkeen ranta-asemakaava. Venäläinen taho purki kaupan asian pitkittyessä.

Päättäjien ja esittelijöiden osaamattomuus, tosiasioitten tunnustamattomuus ja toiveajatteluun tukeutuminen muistuttavat samaa, mitä keskisuomalaisessa laajakaistahankkeessa tätä nykyä tapahtuu.

”Maakauppatapauksia” alkoi löytyi lisää Keski-Suomesta ja muualta Suomesta. Viranomaiset aktivoituivat vasta tiedotusvälineiden nostettua julkisuuteen yhä lisää ns. strategisten kohteiden läheltä hankittuja kiinteistöjä.

Puolustusministeri Jussi Niinistön ohjauksessa puolustusministeriö ryhtyi korjaamaan laitonta tilannetta, joka oli vallinnut vuoden 2000 alusta. Viranomaisilla ei siis tuosta ajankohdasta alkaen ollut toimiensa perusteina lakeja estämään po. kiinteistöhankintoja. Uusina ”työkaluina” tarvittiin kahdeksan kansallisen turvallisuuden alueiden käytössä ja kiinteistönomistuksissa varmistavaa lakia.

 

Kaksikymmentä vuotta laitonta aikaa on nyt päättynyt. Euroopan unionin (EU) ja Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisilta yrityksiltä ja henkilöiltä on edellytetty kiinteistökaupoilleen vuoden 2020 alusta puolustusministeriön lupaa, joka tarvitaan koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten ostajien on haettava lupaa joko ennen kiinteistökaupan tekoa tai kahden kuukauden kuluessa sen jälkeen.

Lupa voidaan myöntää, ”jos hankinnan ei arvioida vaikeuttavan maanpuolustuksen järjestämistä, alueellisen koskemattomuuden valvontaa ja turvaamista eikä rajavalvonnan, rajaturvallisuuden tai huoltovarmuuden varmistamista”.

Valtiolla on etuosto-oikeus hankinnassa oleviin ja lunastusoikeus jo hankittuihin kiinteistöihin.

 

Hannu Luotola

Saarijärvi

 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.