Mielipide: Edessä odottaa opintojärjestelmä

Suomessa on 1960 -luvulta lähtien tehty oikeastaan vain kahdenlaista koulutuspolitiikkaa. On joko edistetty koulutusrakenteen horisontaalista tai vertikaalista integraatiota.

Horisontaalista integraatiota on perustelu alhaaltapäin, koko ikäluokan yhtenäisellä eteenpäinviemisellä mahdollisimman pitkälle. Opetuksen eriyttäminen tapahtuu koulutusrakenteiden ja käytettävissä olevien resurssien määrittämissä rajoissa.

Vertikaalista integraatiota on perusteltu ylhäältäpäin, valmiudella siirtyä seuraavalle koulutusasteelle. Koulutuksen rakenteellista eriyttämistä on perusteltu seuraavan koulutusasteen asettamilla vaatimuksilla.

Tuoreiden PISA 2018 -tulosten mukaan noin 32% kouluista ryhmittää 9. luokan oppilaat kykyjensä mukaan eri luokkiin ja 58% luokan sisällä. Tämä tapahtuu kaikissa aineissa noin 3% eri luokkiin ja noin 5% samassa luokassa. Oppimistulokset ovat kuitenkin eriytyneet.

Peruskoulusta on siis jäljellä enää vain seinät ja vertikaalisen integraation, siis peruskoulun rakenteellisen eriyttämisen vaatimukset ovat nousseet jälleen esiin. Se olisi kuitenkin paluuta 1960-luvulle.

Kun osaaminen ja oppiminen on tätä nykyä työnteon ja kanssalaisuuden ydinasia, emme voi pitäytyä koulutusjärjestelmässä vaan meidän rakennettava opintojärjestelmä.

Tällöin horisontaalista integraatiota on perusteltava ylhäältä käsin, työelämän ja kanssalaisuuden lähtökohdista. Vertikaalinen integraatiota on puolestaan perusteltava alhaaltapäin, oppilaiden ja opiskelijoiden omakohtaisista kehitystehtävistä ja tavoitteista, siis heidän opintopolkujensa rakentamisesta käsin.

Tämä tarkoittaa myös, että meidän koulutusjärjestelmämme nivelkohdat on silloitettava lasten ja nuorten, ja miksei myös aikuisten, elämänkaarta tukevaksi katkeamattomaksi opinpoluksi, siis opintojärjestelmäksi.

Matti Vesa Volanen

koulutustutkija emeritus

psykologian tohtori

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut