Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimuksesta tietoa ja tukea vanhemmuuteen

Joulukuu on useimmissa lapsiperheissä iloisen odotuksen aikaa. Parhaimmillaan lapsen ilo, odotus ja hyvä mieli valtaa perheen aikuiset ja isovanhemmatkin.

Joululaulun sanoin ”vanhakin nyt nuortuu kuin lapsi leikkimään”. Samanaikaisesti moni kokee jouluun kohdistuvat odotukset suorituspaineina ja joulustressinä.

Samalla tavoin vanhemmuus tuottaa useimmille suurta iloa ja merkitystä elämään, mutta on samalla vaativa ja ehkä stressiäkin tuova vastuutehtävä. Vanhemmuus ei kuitenkaan rajaudu yhteen sesonkiin, vaan jatkuu läpi vuoden arkena ja pyhänä.

Ilon hetkien ohella lähes kaikissa kodeissa vanhempien voimavarat ovat ajoittain syystä tai toisesta vähissä. Jos tuki tuolloin puuttuu, uhkana on, että vanhempien ongelmat heikentävät myös lasten hyvinvointia.

 

Perheiden ja vanhempien tukemiseksi on tärkeää ymmärtää ja tunnistaa hyvän, omaa ja koko perheen hyvinvointia edistävän vanhemmuuden rakennusaineita.

Kun vanhempien tilanteita ja uupumusta tuottavia tekijöitä ymmärretään paremmin, on mahdollista myös kehittää ja lisätä palveluihin toimintatapoja, jotka yhtäältä auttavat tunnistamaan uupumuksen varhaisia merkkejä sekä toisaalta keinoja helpottaa ja tukea vanhempia tärkeässä tehtävässään.

Omannäköisen vanhemmuuden rakentaminen ja siihen sitoutuminen tukee tutkitusti sekä vanhemman omaa että lasten hyvinvointia.

Lisäksi vanhempana toimiminen on huomattavasti helpompaa, jos vanhemmuuden vastuut jakautuvat puolison ja lähipiirin kesken ja vanhemmat tukevat toisiaan.

 

Lapsi- ja perhetutkimus on yksi Jyväskylän yliopiston pitkäaikaisia vahvuusalueita. Sekä vanhemmuuden uupumus että yhteisvanhemmuuden rakentuminen ovat teemoja, joista tehdään paraikaa tutkimusta Jyväskylän yliopistossa.

Tuotamme tietoa ja koulutamme asiantuntijoita rakentamaan yhteiskuntaamme yhä paremmaksi paikaksi lapsille ja perheille.

Jyväskylän yliopiston tänä vuonna vahvistetun strategian mottona on ”Osaava ja hyvinvoiva ihminen”. Lapsen luotsaaminen kohti aikuisuutta osaavana ja hyvinvoivana ihmisenä sopii myös perheissä tapahtuvan vanhempien kasvatustyön tavoitteeksi.

Tutkijat toimivat myös käytännön kentällä perheiden kanssa edistäen lasten ja perheiden hyvinvointia ja osallisuutta. Yhtenä esimerkkinä tästä on vauvaperheille ja ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille suunnattu digitaalinen VauvaPolku-oppimispeli (BabyTrail.fi).

Peliä pelaamalla saa tutkimusperusteista tietoa vanhemmuudesta ja perhe-elämästä ja voi samalla pohtia perheen hyvinvointiin ja omaan vanhemmuuteen vaikuttavia tekijöitä voimavaralähtöisesti, liioista suorituspaineista vapauttaen.

Pelin teemoja ovat lapsen tarpeiden huomioiminen, vanhemman oma jaksaminen, vanhempien tiimipeli, perheen sosiaaliset verkostot ja työn ja perheen yhteensovittaminen. Peliä voi pelata yksin, kahdestaan tai ryhmässä. Mikäli peliä pelataan ohjatusti esimerkiksi perhevalmennusryhmässä, ohjaaja voi tuoda keskusteluun myös ammattilaisen näkemyksen.

 

Lisäksi on kehitetty päättäjille suunnattu versio, jota pelaamalla päättäjät saavat uutta tutkimustietoa perheestä ja perheiden tukemisesta sekä palveluiden merkityksestä perheille.

Joulu muistuttaa meitä huomioimaan toisiamme ja samalla herkistää meidät lapsen lailla kaipaamaan läheisyyttä ja arvostusta. Siinä on joulun ydin. Hyvän mielen tuottaminen toiselle tuo sitä myös itselle.

Heittäydy edes hetkeksi lapsen maailmaan ja leikkiin, he eivät jaa joulusta suorituspisteitä! Jos voimavarat kuitenkin tuntuvat olevan vähissä, meillä jokaisella on oikeus myös tukeen.

Yhdessä Jyväskylän vanhempainfoorumin ja Keski-Suomen LAPE-muutosohjelman kanssa toivotamme lämpimästi hyvää ja onnellista joulunaikaa kaikille vanhemmille, isovanhemmille sekä eri-ikäisille lapsille!

Teksti liittyy Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n ja Keski-Suomen LAPE-muutosohjelman vanhemmuutta käsittelevään kirjoitussarjaan.

 

Päivi Fadjukoff

dosentti, erityisasiantuntija

 

Marja-Leena Laakso

vararehtori, professori

 

Anna Rönkä

professori

Jyväskylän yliopisto