Sesonki, jolloin työvoiman saanti alkaa olla entistä vaikeampaa

Taas alkaa olla jokavuotinen sesonki ohi, ja joka vuosi alkaa työvoiman saanti olla entistä vaikeampaa. Kun katsoo Keski-Suomen työttömyyslukuja, voisi kuvitella, että työnantajilla on varaa valita kenet palkata. Näin ei valitettavasti ole.

Rekrytoinnissa käytin apuna sosiaalista mediaa, henkilökohtaista ja työntekijöideni verkostoa, te-palveluita sekä henkilöstövuokrausta. Onnekseni sain palkattua myös aiemmissa sesongeissa olleita työntekijöitä, koska ilman heitä olisimme olleet vielä suuremmassa pulassa kuin mitä olimme.

Te-palveluille haluan antaa vielä erityisen kiitoksen, koska heiltä sai apua nopeasti. Ja se, että heiltä saamani apu ei suoranaisesti auttanut saamaan työvoimaa riittävästi, ei ole heidän vikansa vaan järjestelmän vika.Kolme neljästä haastatteluun kutsutusta ei jättänyt pelkästään tulematta haastatteluun vaan jätti haastattelupyynnön täysin huomiotta.

 

Joka tapauksessa jouduimme aloittamaan sesonkimme vajaalla henkilöstömäärällä. Työntekijämäärämme moninkertaistuu lyhyen sesongin ajaksi, ja isolle osalle heistä joudumme opettamaan työt alusta alkaen.

Kun tämä joudutaan tekemään vielä liian pienellä työntekijämäärällä, työntekijät väsyvät, virheiden määrä kasvaa ja sekasotku on valmis.

Liian pienen henkilöstömäärän lisäksi neljä työntekijää lopetti työt kesken sesonkia ilman järkevää syytä. Tämä luo painetta ja kiirettä luonnollisesti entisestään sekä lisää virheiden määrää, joka luo osaltaan lisää kiirettä. Noidankehä on valmis.

Onneksi itselläni on lapsia (alakouluikäisiä), joiden avustamina saimme viikonloppuisin paikattua pahinta kiirettä ja rästiin jääneitä töitä. Yrittäjien lasten tehtävä ei näköjään olekaan leikkiä ja harrastaa vaan paikata yhteiskunnan luomia kannustinloukkuja.

 

Tämän sesongin jälkeen uskon, että joudumme pakon edessä tekemään kannattamattomia investointeja liittyen automatisointiin, joiden takaisinmaksuaika tulee olemaan huomattavan paljon pidempi kuin mikä tekisi niistä järkeviä hankintoja. Näiden investointien avulla saamme tuotantokapasiteettiamme nostettua sekä sesongin aikaan että sen ulkopuolella.Tämä valitettava pakkoinvestointi tuonee mukanaan sen ilmiön, että koska kapasiteettia on sesongin ulkopuolella tarpeisiin nähden liikaa, voimme joutua tekemään lomautuksia sesongin ulkopuolella.

Ja tämä kaikki siksi, että emme saa Keski-Suomen lähes 15 000 työttömästä reilua kymmentä ihmistä aktivoitua töihin. Työntekijämäärän ollessa liian pieni virheitä on sattunut kuitenkin liikaa, enkä voi yrittäjänä ottaa sitä riskiä, että menetän asiakkaani niiden vuoksi.

Tässä yhteydessä haluan samalla pyytää anteeksi niiltä asiakkailtamme, joita emme ole pystyneet palvelemaan sillä tasolla, jolla haluaisimme sen parhaassa tapauksessa tapahtuvan.

Pahoitteluni myös hyville ja reippaille työntekijöilleni, jotka ovat joutuneet venymään ja tekemään töitä kovan paineen alla siksi, että muut saavat jäädä halutessaan kotisohvalle.

Positiivista asiassa on, että pääosin henkilöt, jotka olen saanut palkata, ovat olleet motivoituneita ja hyviä työntekijöitä. Virheitä sattuu kun kiireellä tehdään, mutta kaikesta huolimatta saamme jälleen kerran yhden sesongin hoidettua niin hyvin kuin se olosuhteet huomioon ottaen on mahdollista. Kiitos tästä työntekijöilleni.

Päätän kirjoitukseni siteeraamalla Lauri Lylyä: ”Työttömät haluavat töihin.” Lainaan myös Anna Kontulaa: ”Työttömät eivät jää kotiin siksi, että se olisi mukavaa.”

 

Mikko Somiska

yrittäjä

Säilyke Herttua Oy

Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut