Lähetystyö ei saa olla kirkkopolitiikan väline

Hyvät Jyväskylän seurakunnan kirkkoneuvoston jäsenet ja kirkkovaltuutetut. Teitte kirkkovaltuuston kokouksessa 10.12. lähetysmäärärahoja koskevan päätöksen, jossa poistitte talousarvioavustuksia kolmelta kirkkomme lähetysjärjestöltä: Suomen Evankelisluterilaiselta Kansanlähetykseltä, Suomen Luterilaiselta Evankeliumiyhdistykseltä (Sley) ja Lähetysyhdistys Kylväjältä.

Syyksi tähän mainittiin järjestöjen kielteinen suhtautuminen naispappeuteen. Sleyn ja Kansanlähetyksen avustussummat puolitettiin ja Kylväjältä otettiin kaikki nimikkosopimuksiin sitomaton avoin talousarvioavustus pois.

Vapautuneet varat siirrettiin Suomen Lähetysseuralle.

Kuten kirkkoneuvostossa jo 20.11.2019 asiasta jätetty eriävä mielipide osoittaa, päätös on ristiriitainen. Se osoittaa epäluottamusta asiaa valmistelleita tahoja kohtaan: viranhaltijoita ja Yhteisen seurakuntatyön johtokunnan jäseniä, jotka noudattivat Jyväskylän seurakunnan ja kokonaiskirkon laatimia suosituksia jakaen talousarvioavustuksia tasavertaisesti järjestöjen kesken. Se on myös Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetyslinjausten vastainen.

 

Kaikkien kirkon lähetysjärjestöjen periaatteisiin kuuluu, että evankeliumi kuuluu kaikille. Lähetysjärjestöt ovat profiloituneet kukin oman erikoisalansa tai yhteistyöalueidensa kautta.

Esimerkiksi Kylväjä tekee pioneerityötä siellä, missä on vähän tai ei lainkaan kristittyjä, kun taas Suomen Lähetysseura työskentelee lähinnä vakiintuneiden seurakuntien kanssa.

Lähetystyössä keskiössä on ihmisten tavoittaminen hyvällä sanomalla Jeesuksesta syntisten pelastajana – paitsi sanoin, ennen kaikkea teoin. Pappeus sitä vastoin ei ole sanoman ytimessä.

 

Päätöstä perusteltiin tasa-arvokysymyksellä, mutta sen seuraukset maksavat monet lapset, nuoret, naiset, vammaiset ja lukuisat muut heikommassa asemassa olevat lähimmäisemme maailmalla.

Esimerkiksi Kansanlähetykseltä leikattu summa (25 972 euroa) voi tarkoittaa jo yhden työntekijän kotiuttamista kentältä. Tai Kylväjältä vähennetyn summan (14 917 euroa) voi katsoa merkitsevän jollekin kyläyhteisön kehittämisprojektille niin merkittävää taloudellista heikennystä, että se on pakko lopettaa kokonaan.

Miten perustelisitte tasa-arvon toteutumisen niille kymmenille kroonisesti aliravituille bangladeshilaislapsille, joita olisi voitu auttaa parempaan elämään? Tai niille Sleyn (vähennystä 10 394 euroa) yhdessä Etelä-Sudanin kirkon kanssa auttamille pakolaisille, jotka pitkään jatkuneen sisällissodan seurauksena ovat paenneet kodeistaan?

Kysynkin teiltä, hyvät luottamushenkilöt: Miksi maksatatte lähimmäisillämme maailmalla näin kalliin hinnan?

Säde PirttimäkikotiäitiJyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.