Paremmin sujuvaa Linkki-VIP-palvelua

Katariina Karttunen otti kantaa Jyväskylän Linkki-VIP -palveluliikenteeseen, jonka pysäkkiaikoja ja palvelualueita päivitettiin tänä syksynä (KSML 29.11.). Kaikki autot liikennöivät nyt omilla alueillaan ja asiakkaiden noudot toimivat joustavammin.

Muutokset ovat tuoneet liikennöintiin toivottua väljyyttä. Muut, entiset, hyvät toimintatavat on säilytetty.

Linkki-VIP -autoja on kuusi ja ne liikennöivät arkisin kello 9.00–15.00. Kyyti tilataan puhelimitse kuljettajalta.

Autot 1–4 käyvät tasatunnein keskustassa, etäämpänä liikennöivät Linkki-VIPit 5 ja 6 kaksi kertaa päivässä. Toisen Linkki-VIP -alueen kohteeseen pääsee vaihtamalla keskustassa autoa.

Matkustaa voi kertalipulla tai paikallisliikenteen Waltti-matkakortilla. Tunnin sisällä tehty vaihtomatka on asiakkaalle ilmainen.

Aiemmat Linkki-VIP -aikataulut perustuivat pitkälti pysäkkiaikatauluihin. Vaikka pysäkeiltä ei juuri ollut nousijoita, autot odottivat pysäkeillä merkittyjä lähtöaikoja.

Asiakkaat noudettiin pysäkkipisteiden välissä ja myöhästymiset sovituista ajoista olivat tavallisia. Kahden Linkki-VIP -alueen välillä risteileminen pidensi asiakkaan odotusaikaa joskus jopa reiluun tuntiin.

 

Karttunen pohtii, palveleeko palveluliikenne ainoastaan päivä- ja hyvinvointikeskuksia. Näin ei ole, kyse on kaikille avoimesta ja tasavertaisesta joukkoliikenteestä.

Terveydenhuollon matkat kuljetaan palveluliikenteen sijaan Kelan kyydeillä, eikä kaupungin kuntouttavan päivätoiminnan kuljetuksiin käytetä Linkki-VIP-kyytejä. Kauppakeskuksiin, uimahalliin, keskussairaalaan, Kyllöön jne. palveluliikenne kulkee, vaikkei pisteitä olekaan aikatauluun nimetty.

Aikatauluttaminen muuttaisi palveluliikenteen reittiliikenteeksi, jolloin kutsupohjaiset asiakasnoudot eivät enää olisi mahdollisia. Tämä ei ole Jyväskylän kaupungin tahtotila, kuten varmasti ei monen palveluliikenteen käyttäjänkään.

Kari StrömpalvelupäällikköJyväskylän kaupunki

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.