Teatteri kuuluu huonojalkaisillekin

On tutkittua tietoa, että eläkeikäiset naiset ovat teatterin ja kulttuurin uskollisimpia käyttäjiä ja suurin kuluttajaryhmä. Monet ovat huonojalkaisia ja tarvitsevat rollaattoria tai muita apuvälineitä, kuten muutkin huonosti liikkuvat. Usein julkisissa tiloissa on tilava aula ja näyttävät portaat kerrosten välillä, mutta vaihtoehdot liikuntarajoitteisia varten puuttuvat.

Jyväskylän kaupunginteatterissa ei ole luiskia kerrosten välillä eikä katsomossa. Kaiteet loppuvat kesken, ja talon ainoa hissi on henkilökunnan puolella puvustamon, lavastamon ja toimistotilojen keskellä eikä siis alunperinkään tarkoitettu yleisön käyttöön.

Väliajalla, kun muut rientävät nauttimaan kahvion ja lämpiön antimista, huonojalkainen jää penkin päätypaikalleen katsomoon, jonne hän on päässyt vain henkilökunnan ystävällisellä avustuksella ”salakäytäviä” pitkin. Lämpiöön ja kahvioon pääsee kyllä talon ulkopuolelta terassin kautta, mutta se ovi on tarkoitettu vain kesätapahtumia varten.

Teatteri tarvitsee katsojia ja näyttelijät ja katsojat tarkoituksenmukaisen ja toimivan rakennuksen.

Jyväskylän teatterirakennus ei nykyisellään vastaa yleisötilalle asetettuihin lakisääteisiin velvoitteisiin esteettömistä kulkuväylistä. Nämä epäkohdat vaativat korjaamista.

Korjauksia ei voida estää vetoamalla Alvar Aaltoon, kyllä hänenkin rakennustensa puutteisiin pitää voida puuttua. Rahankaan puutteeseen eivät kaupungin päättäjät voi vedota. Jos Lutakon portaisiin löytyi rahat, pitäisi sitä olla myös teatterin korjaamiseen ja varustamiseen esimerkiksi invahissillä ja luiskilla sinne, missä niitä tarvitaan.

Teatterin on oltava ”käyttökelpoinen” myös sitä rakastaville, huonojalkaisillekin katsojille.

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisen Mielipide-osastolla.

Varpu ja Reima Rantanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut