Pohjalainen kuoli, eläköön Ilkka-Pohjalainen!

Pekka Mervola

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla vietettiin eilen kihlajaisia. Avioliittolupaus on vahva, jopa niin väkevä, että yhteinen nimikin jo kerrottiin. Kahden maakunnan liiton sukunimi on Ilkka-Pohjalainen.

Pohjalaisen ja Ilkan yhdistäminen on tyylikäs tapa lakkauttaa pieneksi ja taloudellisesti kituliaaksi kuihtunut entinen mahtilehti Pohjalainen (ex-nimeltään Vaasa). Vaasa on ollut vaikea kaupunki, sillä se jakautuu suomenkielisiin ja ruotsinkielisiin lukijoihin. Pohjalainen ja Vasabladet ovat siksi olleet Vaasan kaupungin kokoa pienempiä lehtiä.

Seinäjoen ja eteläpohjalaisten maalaisliittolainen Ilkka voitti lopulta lakeuksien suomenkielisten lehtien lehtitaistelun. Ilkka pakeni Vaasasta 1962 Seinäjoelle henkihieverissä, mutta se onnistui luomaan Seinäjoen ympärille uuden eteläpohjalaisen maakuntaidentiteetin. Siitä se ammensi kasvunsa, jolle eilen tuli Seinäjoella päätepiste. Nyt edessä on uuden maakuntaidentiteetin luominen ja lehden uudestisyntyminen.

Päätoimittajaksi palaa entinen Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila, 55. Mantila on armoitettu vitsiniskijä, jopa rasvaisten tarinoiden kertoja. Hän on Peräseinäjoen kasvatti ja aloittanut toimittajanuransa Ilkassa 1985.

Mantila oli odotettu valinta. Hän tuntee kummankin maakunnan. Hän on päätoimittanut Pohjalaisen (2002–2009) lisäksi Kalevaa (2009–2014) ja ollut valtioneuvoston viestintäjohtaja. Nyt Mantila on töissä Natossa. Mantilalla on myös diplomaattikoulusta.

Ainoa särö on se, kun Mantila kertoi julkistustilaisuudessa kotinsa jäävän Helsinkiin. Maakunnan puolesta ollaan yleensä maakunnassa.

Vaikein on edessä. Lehden nimi ja päätoimittaja ovat valintoja, joihin uuden lehden menestys ei nyt kaadu.

Lopulta kyse on siitä, miten kahden kaupungin, Seinäjoen ja Vaasan, sekä kahden maakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan, yhdistäminen lehdessä onnistuu.

Voiko lehti olla molempien kaupunkien ja maakuntien puolesta? Jos se siinä onnistuu, Ilkka-Pohjalaisesta voi tulla onnistumistarina. Vaasan ja Seinäjoen välillä on maantietä 80 kilometriä, mutta henkisesti matka on pidempi.

Todennäköisesti uusi lehti tekee aluesivut niin Vaasaan ja Pohjanmaalle kuin Seinäjoelle ja Etelä-Pohjanmaallekin. Muuten lehdestä voi tulla liian hajuton ja mauton. Se ei lakeuksille sovi.

Uusi lehti alkaa ilmestyä 30.1. 2020. Suomi menettää samalla jälleen seitsemänpäiväisen sanomalehden. Edellinen menetys oli, kun Pohjolan Sanomat yhdistettiin maaliskuussa 2017 Lapin Kansaan.

Pitää toivoa onnea Ilkka-Pohjalaiselle, sillä eteläpohjalaiset ja pohjalaiset ansaitsisivat oman lehtensä. Jos uudistisyntyminen ei onnistu, se on suomalalaisen sivistyksen ja sanomalehdistön menetys. Se olisi myös maakuntien menetys.

Onnistuessaan Ilkka-Pohjalainen luo uudestaan Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat. Se on iso tehtävä.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.