Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin

Marraskuu on valtakunnallinen turvakotien teemakuukausi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä kaikki Suomen turvakodit haluavat lisätä tietoisuutta saatavilla olevista palveluista sekä madaltaa turvakotien käyttökynnystä.

Turvakoti on tarkoitettu lähisuhteessaan väkivaltaa kokeneille ikään, sukupuoleen tai sosioekonomiseen asemaan katsomatta.

 

Lähisuhdeväkivallan uhriksi voi joutua kuka tahansa. Tekijä voi olla esimerkiksi puoliso, entinen seurustelukumppani, aikuinen lapsi tai muu läheinen. Lähisuhdeväkivalta voi olla esimerkiksi henkistä, fyysistä, taloudellista, uskonnollista tai seksuaaliväkivaltaa.

Henkinen väkivalta on jopa vahingoittavampaa kuin fyysinen väkivalta. Henkinen väkivalta voi olla esimerkiksi nimittelyä, uhkailua, alistamista, nöyryyttämistä, huutamista, kontrollointia, häirintää ja syyttelyä.

Väkivalta luo jatkuvan pelon ilmapiirin sekä aikuisille että lapsille. Väkivallan seurauksina voi olla toistuvia pelkotiloja, univaikeuksia, syyllisyyttä, häpeää, masennusta ja itsetunnon heikkenemistä.

Tutkimusten mukaan lapset kärsivät samanlaista väkivallan seurauksista kuin väkivallan kohteena oleva. Heillä voi olla erilaisia psykosomaattisia oireita kuten päänsärkyä tai vatsakipua. Lapsilla voi ilmetä oppimisvaikeuksia, käyttäytymishäiriöitä, masennusta ja aggressiivisuutta.

Väkivaltaiset käyttäytymismallit siirtyvät helposti vanhemmilta lapsille. Turvakodin avulla voi katkaista sukupolvien ketjun. Jokaisella on oikeus turvalliseen ja väkivallattomaan kotiin.

 

Turvakodissa oleminen on asiakkaalle maksutonta ja kuka tahansa fyysistä tai henkistä lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokenut voi hakeutua turvakotiin.

Turvakoti on tarkoitettu kaikenikäisille naisille, miehille ja lapsille silloin, kun kotiin jääminen on väkivallan tai sen uhan vuoksi pelottavaa. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta.

Viime vuonna Suomen turvakodeissa autettiin yhteensä 2 697 aikuista ja 2 358 lasta.

 

Keski-Suomen kahdessa turvakodissa autetaan vuosittain noin 400 asiakasta, joista puolet on lapsia.

Keski-Suomen turvakodit sijaitsevat Jyväskylässä ja Äänekoskella. Molemmissa turvakodeissa on tilaa seitsemälle perheelle.

Turvakoti tarjoaa turvan lisäksi ammattilaisten apua väkivaltakokemusten käsittelyyn ja niistä selviämiseen. Asiakkaan perustarpeista huolehditaan, hän saa maksuttoman ruoan ja hygieniatarpeet.

Turvakodissa saa myös neuvontaa oikeudellisiin kysymyksiin ja käytännön asioiden järjestämiseen. Koulutetut työntekijät ovat asiakkaiden käytettävissä vuorokauden ympäri kriisistä selviämisen tukena.

Mikäli koet tai läheisesi kokee lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa, älä epäröi vaan hae apua. Turvakotiin voi hakeutua joko oma-aloitteisesti tai sosiaali- tai terveyspalveluiden ohjaamana. Et ole yksin, avun hakeminen kannattaa ja väkivallasta voi selviytyä.

Tuija Sojakka, YTM, johtava sosiaalityöntekijä, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry / Jyväskylän turvakotiMinttu Lämsä, YTM, vastaava sosiaalityöntekijä, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry / Äänekosken turvakoti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu