Pelastetaan tämä maapallomme!

Kun Amazonia poltettiin, osaa ihmisistä ei tainnut kiinnostaa lainkaan, vaikka maapallon keuhkot paloivat. Juuri välinpitämättömyys luontoa ja sen tulevaisuutta kohtaan on ihmisten ongelma.

Välittävätkö ihmiset lapsiensa tulevaisuudesta? Jos he eivät halua, että jälkipolvet elävät roskan ja saasteiden keskellä, heidän pitäisi tehdä jotain asialle. Maapallo lämpenee koko ajan yhä nopeammin. Ehkä tulevaisuudessa lapset eivät voi enää leikkiä lumessa, laskea mäkeä ja luistella?

Jotkut sanovat, että yksi ihminen ei voi asialle mitään, mutta kun yli seitsemän miljardia ihmistä ajattelee niin, maailman tulevaisuus on vaarassa. Jos jokainen tekee edes jotain pientä, saadaan paljon aikaan.

 

Vaikka tekoja tarvitaan myös yksittäisiltä ihmisiltä, päättäjien täytyy tehdä suuria päätöksiä. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Trump ei usko ilmastonmuutokseen, mikä on ihan typerää. Hän ei suostu tekemään päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja esimerkiksi kielsi Kaliforniaa säätämästä päästörajoitteita.

Yhdysvallat on iso maa, sen päätökset vaikuttavat myös muualle maailmaan. Jos jokainen yhdysvaltalainen tekisi edes jonkun pienen ympäristöteon, se auttaisi paljon.

On järjetöntä, että rahaa käytetään miljoonia muiden planeettojen tutkimiseen, kun ne pitäisi käyttää oman planeettamme suojeluun. Monet myös pitävät rahaa ja taloutta tärkeämpänä asiana kuin maapalloa. Mutta eihän kukaan halua menettää kotiaan vain välinpitämättömyyden takia, eihän?

 

Pelkkä murehtiminen ei riitä, tarvitaan tekoja. Ihmiset voisivat alkaa tehdä pieniä valintoja arjessaan, esimerkiksi valita kasvisruoan liharuoan sijasta, mennä julkisilla, kävellen tai pyörällä henkilöauton sijasta ja olla ostamatta turhia tuotteita. Ainaisen valittamisen sijasta ihmisiä pitäisi kannustaa ilmastotekoihin. Suomen kaltaiset hyvinvointimaat voivat tehdä paljon asian eteen.

Jos on varaa omakotitaloon, on varaa elää ympäristöystävällisesti. Pelastetaan maapallo yhdessä!

 

Enni Laine

Kilpisen yhteinäiskoulu, 8E

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.