Pienet kunnat ahdingossa

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi kysyi muun muassa keskustalaisilta toimenpiteitä kuntatalouden ahdinkoon (KSML 2.11.). Vastaan siihen omalta osaltani.

Kankaanniemi on oikeassa siinä, että kuntien taloudet ovat hyvin ahtaalla. Siitä ei voida kuntapäättäjiä moittia, he ovat tehneet erinomaista työtä. Valtiovallan päätöksetkin vahvistavat kuntataloutta kokonaisuudessaan ensi vuonna jo viidettä vuotta peräkkäin. Mistä sitten kiikastaa ja mikä neuvoksi?

 

Merkittävin syy kuntien ahdinkoon on sote-uudistuksessa epäonnistuminen jo useampana vaalikautena peräkkäin. Menot kasvavat kiihtyvällä vauhdilla, ja samaan aikaa sote-palvelut rapautuvat.

Toivottavasti viimeisimmätkin vastarannan kiisket ymmärtävät, että sote-uudistus on saatava maaliin saakka ja pois kuntien harteilta leveäharteisimmille maakunnille. Yhdenkään puolueen ei saa enää tehdä siitä valtapoliittista pelinappulaa tai ottaa tavoitteeksi uudistuksen kaatamisen, koska kärsijöinä olisivat tavalliset ihmiset.

Kataisen hallitus muutti valtion­osuusjärjestelmää. Mielestäni ei ole tässä tilanteessa kohtuullista ylläpitää tuolloin tehtyä 20 prosentin omavastuuosuutta valtion­osuuksien tasauksessa. Se jäi voimaan perussuomalaisten hallitustaipaleellakin, ja on voimassa jo viidettä vuotta.

Tämä epäreiluus kurittaa pienituloisten ihmisten asuttamia kuntia. On myös todella väärin, että työpaikkaomavaraisuus vaikuttaa valtionosuuksiin.

Mielestäni valtionosuusjärjestelmä tulee päivittää, jotta jokaiselle suomalaiselle olisivat peruspalvelut turvattuina kohtuullisilla veroprosenteilla asuinpaikastaan riippumatta.

Toimiva koulu ja eskari sekä perheiden ennaltaehkäisevä tuki ehkäisevät muita kuluja. Jos kunnat voisivat niihin panostaa enemmän väliinputoajia tulisi vähemmän ja vetovoima muuttotappiokunnissakin kasvaisi.

Kuntien elinvoiman kehittämiseen ja kuntien mahdollisuuksiin vaikuttaa kaavoihin, on jäänyt liian vähän paukkuja.

 

Ihmisen hyvinvointiin vaikuttaa myös yhteisöllisyys. Sen tukeminen auttaisi kuntataloudessa, kun kaikkea kädestäpitämistä ei tarvitsisi tehdä yhteiskunnan varoin. Nämä ovat jääneet sote-uudistuksen varjoon liian pitkäksi aikaa.

Kansalaisten eriarvoistumiskehitystä torjumaan tarvitaan aktiivista työvoimapolitiikkaa. Siksi valmistelussa olevat työllisyyskokeilut on ulotettava koko Suomeen, ei vain suurimpiin kaupunkeihin.

Kankaanniemi luetteli kuntatalouden ongelmia, mutta häneltä jäi kertomatta perussuomalaisten lääkkeet.

Toivottavasti ne ovat hänellä toisenlaisia kuin perussuomalaisten puheenjohtajalla Jussi Halla-aholla, joka haluaisi lopettaa verotulojen tasauksen ”kepulaisena aluepolitiikkana”. Hän sanoo, että ”Suomella ei ole varaa pitää tismalleen samanlaista palvelutasoa joka paikassa, koska emme ole Norjan kaltainen öljyvaltio”.

Anne Kalmarikansanedustaja (kesk.)Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.