Latauspisteitä on turha hosua

Ympäristöministeriössä suunnitellaan tiukkoja määräyksiä paikoitusalueiden ja uudisrakentamisen latauspisteistä. Tämä johtaisi suureen määrään kalliita latauspisteitä, mikä ei automaattisesti lisää sähköautokantaa.

Yksityishenkilöä ei voi pakottaa ostamaan sähköautoa. Nykyhinnoilla kauppa ei käy. Hintojen pitäisi puolittua.

Jos käytetty sähkö tuotetaan polttotekniikalla, sähköautoilu kuormittaa ympäristöä enemmän kuin perinteinen autoilu. Tuolla tavoin tuotetun sähkön käyttö pitäisi pystyä estämään.

Akkujen valmistus vie paljon energiaa. Avainmetalleista voi tulla pulaa, ja niiden kierrätys akkujätteestä on vielä vähäistä.

Valitettavasti useimmat sähköautojen valmistajat näyttävät panostavan massiiviseen akkukapasiteettiin ja pitkiin ajomatkoihin. Tällaiset autot ovat painavia ja kalliita. Pääpanostus pitäisi olla pienissä, keveissä ja halvoissa sähköautoissa, joita käytettäisiin taajama-ajossa. Pidemmät matkat tehtäisiin muilla keinoilla.

 Nyt kehitys junnaa ja markkinat pysyvät suppeina. Jotta Suomessa voisi tehdä pitkiä matkoja sähköautoilla, akkujen kapasiteetin tulisi olla noin  80 kWh. Silloin akut painaisivat noin 500 kg ja maksaisivat noin 16 000 euroa.

Kaupunkikäyttöön riittäisi neljäsosa tästä akkumäärästä. Sähköautojen energian kulutus on paljon suurempi moottoritienopeuksilla kuin kaupunkiajossa, jossa jarrutusenergian voi ottaa tehokkaasti talteen ja suuri vääntö säästää energiaa kiihdytettäessä.

Uuden taajamakäyttöön suunnitellun sähköauton voisi hankkia 15 000–20 000 eurolla, kun tuotantomäärät ovat riittävät eikä tuotekehittely nosta hintaa liikaa. Siihen voi kulua aikaa.

Valtaosa sähköautoista tulee olemaan pieniä ja kevyitä ja taajamakäytössä. Olisi odotettava, että sähköautojen valmisajat ymmärtävät tämän, ja vasta sitten laadittava latauspisteiden määräyksiä. Toisin kuin Norjassa, Suomen valtion varat eivät riitä sähköautojen hankintahintojen kompensointiin. Ja vielä ihmetellään, miten saada menetetyt bensiinin ja dieselin verotustulot korvattua.

Martti AhoJyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.