Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Militarismiteknologian eettisyydestä ei puhuta

Viime aikoina on ollut paljon puhetta bitcoinin ympäristöystävällisyydestä ja lohkoketjujen eettisyydestä. Voin kryptovaluuttoja jo jonkin aikaa tutkineena vakuuttaa, että bitcoin ei tule tätä maailmaa tuhoamaan. Maailmassa on lukematon joukko paljon suurempia ongelmia kuin Bitcoinin ”Proof-of-Work”.

Hiljattain tiedustelin yliopistolla militarismiteknologian kuten tappajarobottien ja Suomen Maavoimien harjoituksissa käyttämien laittomien taistelukaasujen (kuten sariinin ja sinappikaasun) eettisyydestä. Yhtäkään puheenvuoroa ei aiheesta syntynyt.

Näköjään me nykytiedemiehet keskitymme mieluummin omaan uraamme kuin tuomaan esiin huolenaiheita maailman tilasta ja ihmisoikeuksista.

Mitähän kollegatkin ajattelevat, jos erehtyy antamaan Väärän Mielipiteen?

Tappajarobotit voivat konenäön ja tekoälyn perusteella tappaa ihmisiä. Tiesittekö, että pieni määrä ihmissilmälle näkymätöntä kohinaa saa tekoälyn luulemaan kuvassa olevaa pandaa gibboniksi?

On erikoista, että militarismiteknologian eettisyydestä ei käydä juuri lainkaan keskustelua. Militaristeille kyllä kelpaa mikä tahansa tuomiopäivän teknologia, jota me tiedemiehet heille luomme. Kansaan uppoaa perustelu yleisen turvallisuuden parantamisesta, ja usein pasifistit leimataan suorastaan maanpettureiksi.

Minä uskon, että kahdensadan vuoden kuluttua joko ihmiskunta on väkivaltaisesti tuhoutunut tai sitten olemme päässeet väkivaltaisesta konfliktinratkaisusta eroon. Jälkimmäisessä tapauksessa näitä aikoja katsotaan varmasti syvästi hämmästellen: ”Miksi tuolloin sodittiin?”

Katsokaa kehdossa nukkuvaa vauvaa; se ei ole syntynyt sotilaaksi eikä terroristiksi. Jo vauvaiästä lähtien meidät aivopestään kuvittelemaan, että rajan takana asuu paha vihollinen, joka pitää tappaa.

Meidät opetetaan myös noudattamaan auktoriteeteilta tulevia käskyjä mukisematta. Mikä muka voisi mennä pieleen?

Militarismia olisi vastustettava vähintään samalla tarmolla kuin ilmastonmuutosta. Muutoin 200 vuoden kuluttua ei ole ketään hämmästelemässä.

Henri Heinonenradikaalipasifisti, tohtorikoulutettava (it, Jyväskylän yliopisto)Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut