Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Vesa Höijer

Autokoulussa opetetaan, että pyöräiljän tulee väistää molemmista suunnista tulevia autoja, jos hän ajaa suojatielle, joka on pyörätien suora jatke.

Kaikki pyöräilijät eivät ole käyneet autokoulua, ja tällaisella pyöräilijällä saattaa olla käsitys, että suojatien tarkoitus on suojella kevyttä liikennettä autoilta ja suojatietä ylittävää pitää auton aina väistää, oli kyseessä jalankulkija tai pyöräilijä. Autokoulun käynytkään ei välttämättä muista kaikkia liikennesääntöjä.

Suojatien kohdalla pitäisi olla pyöräilijöitä varten liikennemerkki, jossa lukisi ”väistämisvelvollisuus pyöräilijällä” ja merkissä vielä nuolet molempiin suuntiin, jotta pyöräilijä ymmärtäisi, että tässä kohdin ei päde yleinen sääntö oikealta tulevan väistämisestä.

Autokoulussa opetetaan myös, että pyörätien jatkeena olevaa suojatietä lähestyessään autoilijan pitää huomioida, että polkupyöräilijä ei välttämättä noudata väistämisvelvollisuuttaan, ja auton nopeus pitää sovittaa sen mukaisesti.

Muistavatko esim. bussikuskit aina näin tehdä? Vaikka pyöräilijä ajaisikin sääntöjen vastaisesti, se ei anna autoilijalle automaattisesti oikeutta ajaa hänen päälleen.

Liikennesääntöjen mukaan auton kääntyessä vasemmalle, tielle, jossa on kaksi samaan suuntaan vievää kaistaa, tulee auton ryhmittäytyä vasemman puoleiselle kaistalle. Sulkuviivaa ei saa koskaan ylittää.

Keskussairaalan pihasta Keskussairaalantielle Köhniön suuntaan kääntyvät bussit ajavat usein sulkuviivan yli suoraan oikealle kaistalle. Virhe on ehkä kuljettajan mielestä pieni, mutta säännön tarkoitus lienee kuitenkin suojella oikeaa kaistaa ajavia pienempiä ajoneuvoja.

Kun kerran itse kauan sitten tein ajotunnilla samanlaisen laittoman koukkauksen, autokoulun opettaja tarttui rattiin ja käänsi auton nopeasti vasemmalle kaistalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.