Keskustan kupla

Sinuhe Wallinheimo

Kollegani Petri Honkonen vastasi (KSML 14.10.) kirjoitukseeni (KSML 23.9.) Rinteen pikavippihallituksen budjetista. Taas pitää oikaista.

Hallituksen päätöksenteon seurauksena keskituloisille suomalaisille jää ensi vuonna vähemmän itse tienatusta palkasta rahaa. Veroluonteiset maksut nousevat, eikä hallitus korvaa tätä palkansaajille, toisin kuin teki edellinen vastuullinen keskustavetoinen hallitus.

Keskituloisen suomalaisen palkkavero on lähes viisi prosenttia korkeampi kuin Ruotsissa. Hieman yli 40 000 euron vuosituloilla suomalaisella jää noin 2 000 euroa vähemmän käteen kuin ruotsalaisella. Tämä ei kannusta työntekoon, saati työnteon lisäämiseen.

Miksi työnteon kannustavuus on tärkeää? Koska tärkeät hyvinvointipalvelut, neuvolat, koulut, kirjastot, terveydenhuolto jne. rahoitetaan suomalaisesta työstä saatavilla tuloilla. Ei ole olemassa mitään Rinteen vasemmistohallituksen pohjatonta kukkaroa, josta voi ammentaa rahaa, kuinka paljon tahansa. On vain työntekijöiltä ja yrityksiltä kerättyä rahaa, eikä piikki ole loputtomasti auki.

Ero kokoomuksen ja keskustan välillä on tässä. Kokoomus haluaa pitää huolen työnteon kannusteista, sillä työ on ainoa tapa rahoittaa hyvinvointipalvelut kestävästi.

Sen sijaan keskusta on nyt tekemässä talouspolitiikkaa vasemmistohallituksessa, jossa velkarahalla jaetaan kakkua silloin kuin pitäisi kerätä puskureita huoltosuhteen heiketessä. Hallituksen talouspolitiikan uskottavuutta epäilevät ekonomistien ohella myös valtiovarainministeriön virkamiehet.

Muutos Sipilän keskustaan onkin melkoinen ja sitä ihmettelevät myös monet vastuullista keskustaa vaaleissa äänestäneet ihmiset. Ja aivan syystä. Keskustan takinkäännös näkyy esimerkiksi tuoreessa yrittäjien gallupissa. Siinä yrittäjät antoivat Rinteen hallituksen politiikalle välttävän arvosanan 5,5 samalla kun keskustan kannatus on tippunut 10 prosentin tuntumaan.

Kirjoituksensa perusteella Honkonen ei ole lukenut kokoomuksen investointiohjelmaa, josta löytyisi lääkkeitä kasvun ylläpitämiseksi.

Toisin kuin hallitus vapauttaisimme yritysten poisto-oikeudet pysyvästi, kehittäisimme työn verotusta kilpailukykyisempään suuntaan, panostaisimme kaksi miljardia euroa nopeisiin raideyhteyksiin, edistäisimme reilua paikallista sopimista, jatkaisimme kunnianhimoista norminpurkua.

Ehdottamiamme keinoja Rinteen vasemmistohallitus saa vapaasti käyttää suomalaisten parhaaksi. Tekoja työllisyyden vahvistamiseksi tarvitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.