EU ja Suomi nyt kurdien tueksi

Jani Kokko

Amerikkalaisjoukkojen vetäytyminen Syyriasta on antanut Turkille mahdollisuuden perustaa ”turvavyöhykkeen” Syyrian pohjoisosiin ja häätää kurditaistelijat alueelta. Turkille kurdit ovat terroristeja, mutta Yhdysvalloille ja EU:lle he ovat olleet korvaamaton liittolainen Isisin vastaisessa taistelussa. Ilman heidän panostaan maasodassa ei kalifaattia olisi onnistuttu lyömään.

Virallisesti Turkin tarkoituksena on terroristien häätäminen, mutta todellisena päämääränä on väestövaihto. Turkin hallinto haluaa ajaa kurdit pois alueelta ja siirtää tilalle Turkissa olevia Syyrian sodan pakolaisia.

Sotatoimet ja väestövaihto lisäävät jännitteitä alueella ja luovat mahdollisuuden ääri-islamilaisten liikkeiden uudelle nousulle. Tämä muodostaa turvallisuusuhan myös Euroopalle.

Lisäksi Turkin politiikka luo väylän Venäjälle ja Iranille vahvistaa läsnäoloaan alueella omien valtapyrkimysten edistämiseksi.

Turkin hyökkäys rikkoo kansainvälistä oikeutta, valtion suvereniteettia sekä YK:n peruskirjaa. Suomi EU:n puheenjohtajamaana on tuominnut hyökkäyksen ja vastaavia kannanottoja on kuultu myös muilta jäsenmailta sekä itse unionilta.

Diplomaattiset lausunnot ovat solidaarisuuden osoitus kurdeja kohtaan, mutta tarvitaan myös tekoja Turkin harjoittaman voimapolitiikan pysäyttämiseksi.

Suomen ja EU:n tulee lopettaa sotilasyhteistyö ja asekauppa Turkin kanssa. Turkin asema jäsenehdokkaana tulee päättää sekä asettaa sanktioita Turkin hallintoa ja taloutta kohtaan.

Presidentti Recep Tayyip Erdoganin kiristykselle pakolaistulvasta Eurooppaan ei tule antaa periksi vaan unionin tulee toimia nyt ja aina niiden arvojen puolesta, joille unioni on aikanaan rakennettu. Ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltioperiaate eivät ole kauppatavaraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu