Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pikapääkirjoitus: Trump kiitteli Nokioita, Niinistöltä hienovarainen piikki

Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump pitivät tiedotustilaisuuden myöhään keskiviikkoiltana. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön Yhdysvaltojen vierailun tiedotustilaisuus oli mieleniintoinen spektaakkeli. Alkuosa pysyi Suomen ja Yhdysvaltojen sekä Euroopan asioissa. Sitten presidentti Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump joutui sanaharkkaan amerikkalaisen median kanssa ja lopulta tilaisuus päättyi kuin töksäyttäen. Presidentti Niinistö seurasi presidenttien tiedotustilaisuuden loppuvaiheita arvokkaasti. Presidentti Trump kiitteli alkusanoissa Suomea, suomalaisia ja Niinistöä. Erityistä huomiota saivat suomalaiset yhtiöt Nokia ja Nokian Renkaat. Nokiaa Trump kuvasi ”upeaksi yhtiöksi”. Trump puhui tässä kohdassa erityisesti 5G-verkkojen kehittämisestä. Nokia kehuminen oli käännettyä moitetta kiinalaiselle Nokian kilpailijalle Huaweille. Nokian renkaiden uutta tehdasta Tenneseen Daytonassa Trump kehui monisanaisesti. Trump myös korosta painottaen Suomen puolustusmäärärahojen olevan kasvussa, vaikka maa ei olekaan Natossa. Trumpin puheissa kuulsi moneen kertaan Suomen ja Euroopan yhteinen arvopohja ja läntinen puolustusrintama. Niinistö puhui syväsanaisesti Euroopan ja Yhdysvaltojen yhteisistä arvoista ja korosti, että Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja ja Yhdysvallat tarvitsee myös Eurooppaan. Niinistö muotoili sanansa puheenvuoronsa alussa myös taitavasti, ja jopa hieman piikikkäästi. Hän oli käynyt kolmessa eri amerikkalaisessa museossa ja Arlingtonissa. ”Teillä on täällä hieno demokratia. Pitäkää siitä huolta!”

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut