Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Lyseon rakennus voisi seuraavat sata vuotta palvella keskisuomalaista oikeuskulttuuria. Risto Aalto

Keski-Suomen käräjäoikeuden käytössä oleva oikeustalo kärsii sisäilmaongelmista ja käräjäoikeus joutuu muuttamaan lähiaikoina tilapäisiin väistötiloihin. Oikeustaloa odottaa mittava peruskorjaus.

Olen aloittanut asianajotehtävissä vuonna 1992. Tuolloin Jyväskylän raastuvanoikeus toimi Tapionkadulla ja Jyväskylän kihlakunnanoikeus Kalevankadulla.

Oikeustalo Vapaudenkadulle valmistui 1990-luvun lopulla suurin odotuksin, mutta noin 20 vuotta vanha rakennus on käyttöikänsä päässä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan pohdinnassa on jopa uuden oikeustalon rakentaminen nykyisen tilalle. Käräjäoikeudella ei ole ollut eikä ole arvoistansa kotia.

 

Jyväskylän Lyseon vanha koulurakennus on valmistunut vuonna 1902, ja rakennus palveli koulukäytössä vuoteen 2014 saakka eli 112 vuotta.

Suomen ensimmäinen suomenkielinen oppikoulu sytytti suomalaisen kulttuurin valon niin kuin arvokkaan rakennuksen juhlasalin sisäänkäynnin yläpuolelle on kirjoitettu. Rakennuksen historia on Suomessa vertaansa vailla.

Vietettyäni kyseisessä koulurakennuksessa riemukkaan lukioaikani vuosina 1981–1984 tutustuin luonnollisesti omakohtaisesti rakennuksen arkkitehtuuriin.

Kahdessa kerroksessa on suuria luokkahuoneita, jotka sopisivat täydellisesti käräjäoikeuden istuntosaleiksi. Hieno ja juhlava juhlasali olisi täydellinen istuntosalo numero 1 laajoja oikeudenkäyntejä varten.

Mielestäni vanhana lyseolaisena ja asianajajana Lyseon vanha koulurakennus olisi täydellinen Keski-Suomen käräjäoikeuden uusi koti. Rakennus on palvelut yli sata vuotta keskisuomalaista sivistystä ja koulukulttuuria ja rakennus voisi seuraavat sata vuotta palvella keskisuomalaista oikeuskulttuuria.

Rakennuksen sijainti keskellä Jyväskylää olisi oikeustalolle täydellinen. Rakennuksen vieressä on parkkihalli. Se palvelee asiakkaita, virkamiehiä ja työntekijöitä – samoin kuin julkinen liikenne myös loistavasti.

Lyseon ”uusi rakennus” torin vieressä on purkukuntoinen ja sen tilalle voitaisiin rakentaa uusi siipi, johon tulisi käräjäoikeuden kanslia tuomareiden ja henkilökunnan työhuoneineen. Samaan rakennukseen voisi siirtyä syyttäjänvirasto ja mikäli tilat eivät riittäisi, nykyinen ”liikuntasalisiipi” voitaisiin purkaa ja rakentaa uudelleen käräjäoikeuden ja syyttäjänviraston käyttöön.

Kyllä, suunnitelma ja sen toteuttaminen maksaa. En tiedä, paljonko Vapaudenkadun oikeustalon rakentaminen on maksanut ja kuinka paljon sen peruskorjaus maksaa tai paljonko uuden oikeustalon rakentaminen maksaa. Paljon kuitenkin.

 

Kaikkea ei voi kuitenkaan mitata rahassa. Lyseon rakennus on kulttuurihistoriallisesti arvokas kaunis rakennus, johon kannattaa investoida. Jyväskylän kaupunki ja Suomen valtio voivat sopia kiinteistön omistuksesta tai vuokrauksesta ja rakennuksen peruskorjauksen kustannuksista.

Lopputuloksensa voisi olla vuosikymmeniä kestävä Keski-Suomen käräjäoikeuden uusi koti, jossa suomalaisen sivistys ja lyseon henki voisi leijailla esimerkiksi niin, että istuntosalit nimettäisiin kuuluisien lyseolaisten tai koulun legendaaristen opettajien mukaan.

Tero Lakka, lyseolainen 1981–1984varatuomari, asianajajaMuurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.