Hoitajamitoitus-vääristelyä

Puolueiden puheenjohtajat kohtasivat ensi kertaa vaalien jälkeen Kuntaliiton paneelissa 11.9. Esillä oli myös vanhustenhoidon hoitajamitoitus, jonka nostamista 0,7:ään kokoomus on tiukasti vastustanut.

Hallituksen vaihduttua oppositioon levy on vaihtunut: yhdessä perussuomalaisten kanssa väitetään SDP:n tai muiden hoitajamitoituksen nostoa kannattaneiden hallituspuolueiden ”luvanneen” 4 000 uutta hoitajaa tämän vaalikauden aikana.

Asia on helppo tarkastaa SDP:n eduskuntavaaliohjelmasta. Siellä selkeästi asetetaan tavoitteeksi 1 000 uutta lääkäriä tai hoitajaa vaalikaudella. Tavoite myös toteutuu hallitusohjelman kirjauksilla.

Lisäksi 0,7 hoitajamitoitus kirjataan lakiin, joka annetaan eduskunnalle jo tänä syksynä. Lain toteuttaminen käytännössä vaatii pidemmän ajan, kuten kaikki varmasti ymmärtävät. Silti sen säätäminen tarkoittaa sitä, että vanhuspalveluiden järjestäjät ja tuottajat, samoin kuin alalla työskentelevät ja sinne kouluttautuvat tietävät, mikä suunta on ja mitä kohti on pyrittävä.

 

0,7 kirjaus on pitkäjänteistä politiikkaa, jolla korjataan vanhustenhoidon syventyneitä ja pitkään tiedossa olleita ongelmia. Koko viime hallituskaudella kokoomus tai perussuomalaiset eivät tehneet mitään tilanteen korjaamiseksi. Kokoomus vastusti hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin ja siten sitoutumista vanhustenhoidon ongelmien korjaamiseen ylipäätään, nyt se arvostelee hallitusta siitä, ettei uudistusta toteutetakaan heti.

Oikeiston lyhytnäköisellä politiikalla ei kyetä näkemään asioita yhtä vaalikautta pidemmälle tai sitoutumaan uudistuksiin, joista pitää päättää tänään, jotta ne joskus voisivat olla todellisuutta. Tuolla asenteella olisi peruskoulu-uudistus jäänyt tekemättä, maakunnalliset yliopistot jääneet perustamatta ja terveydenhuoltojärjestelmä rakentamatta.

Tällainen populismi on surullista, kun samalla kokoomuskin tunnustaa, että hoitajien määrän lisääminen tai nopeiden raideyhteyksien kehittäminen ovat arvokkaita tavoitteita.

 

Eetu Kinnunen, poliittinen sihteeriJyväskylän Työväenyhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.