Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

Muutamat poliitikot vaativat eläkkeiden laskemista. Siten voitaisiin alentaa eläkemaksuja eli palkansaajille jäisi enemmän käteen. Ei taitaisi!

Eläkkeistä maksettavat verot ovat suora tulonsiirto eläkeyhtiöiltä valtiolle ja kunnille. Niillä veroilla kustannetaan koulutusta, terveydenhoitoa ym. aktiiviväestölle tarpeellista. Verotulojen väheneminen pakottaisi ”säästämään” eli tinkimään ilmaispalveluista.

Lukemattomat nuoret saavat elämänsyrjästä kiinni isovanhempiensa antaman taloudellisen tuen turvin. Varsinkin lapsiperheet saavat nauttia tästä verottomasta (toistaiseksi?) edusta.

Huomattava osa verojen jälkeen eläkkeestä jäävästä rahasta menee erilaisten palveluiden ostamiseen. Ostajien vähetessä on pakko irtisanoa tuhansia nuoria, jotka ovat palveluita tuottaneet.

Eläkeläiset ovat myös merkittävä kuluttajaryhmä. Me emme ostele kuitenkaan muodin vaatimia kertakäyttötavaroita. Kestokulutushyödykkeet ovat meidän juttumme.

Kaiken kaikkiaan, eläkkeiden merkittävä alentaminen tarkoittaisi huomattavaa lisäystä sosiaaliturvamenoihin. Se olisi kokonaan poissa palkansaajien ostovoimasta.

Vaan ainahan voi toivoa, että entistä useampi eläkeläinen kuolee nälkään tai lääkkeiden puutteeseen, kun ei ole varaa ostella.

Juha Nikulainen

eläkeläinen

Mänttä-Vilppula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu