Pikapääkirjoitus: Keskusta halusi uuden alun ja tuoreet kasvot

Pekka Mervola.

Pekka Mervola

Keskusta halusi uuden alun ja uutta toivoa Juha Sipilän hallituskauden jälkeen. 10 prosentin tasolla oleva kannatus on puolueelle trauma, jota se nyt haluaa korjata uusimalla johtonsa ja ehkäpä myös linjansa. Katri Kulmuni lupasi puolueelle toivoa. Hän myös korosti vahvasti perinteisiä keskustan ydinarvoja kuten aluepolitiikkaa ja alkiolaista köyhän asiaa.

Keskustan linja muuttuu Sipilän vaihduttua nyt Kulmuniksi. Sipilä edusti porvarillista keskustalaisuutta. Sen linjan hän piti myös Kouvolan puoluekokouksen jäähyväispuheessaan. Ja hän sai puoluekokouksen arvostuksen siitä, että laittoi ”Suomen kuntoon”.

Kulmuni oli viime hallituskaudella puolueen varapuheenjohtaja ja osa puolueen sisäistä oppositiota. Se oppositio ryhmittyi Kulmunin taakse puheenjohtajakisassa. Kulmunin valinnan takana olivat varsinkin Tampereen pohjoispuolisen Suomen keskustalaiset. Toiseksi jäänyt Antti Kaikkonen sai tukea erityisesti etelästä, nuorilta, naisilta ja puolueen ydinkammareista.

Kulmunin linjaa keskustan puheenjohtajana on vielä vaikea ennakoida. Hän lupasi puolueelle uutta alkua ja toivoa. Selvää on vain se, että keskusta siirtyy piirun vasemmalle ja maalle. Keskusta halusi nyt uusia ja tuoreuttaa kasvonsa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.