Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Lähteekö Oulu oudosti valeuutisten tielle?

Pekka Mervola

Oulun kaupunki aikoo julkistaa helmikuussa oman verkkomediansa. Ystävänpäivänä aloittavan verkkolehden ja sovelluksen nimeksi tulee Mun Oulu.

Oulun suunnitelmat ovat kiinnostavia. Kaupunki puhuu ympäri vuorokauden päivittyvästä uutispainotteisesta verkkomediasta. Oulu aikoo tarjota mediassaan uutisia Oulusta.

”Oulu on ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka lähtee tällaiseen uudistukseen”, kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi kertoi oululaisen sanomalehti Kalevan haastattelussa (27.8.). Salmi on sosiaalidemokraattisen Demokraatin entinen päätoimittaja.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan päätös kaupunkimedian perustamisesta tehtiin viranomaispäätöksenä eli käytännössä sen teki viestintäjohtaja Salmi. Oulun uutispalvelua tulee tekemään ainakin viisi kaupungin palkkalistoilla olevaa toimittajaa. Lisäksi juttuja aiotaan ostaa vapailta toimittajilta ja kirjoittajilta.

Oulu kertoo pyrkivänsä myös Julkisen sanan neuvoston jäseneksi.

Miten Oulun kaupungin aikomukseen perustaa oma verkkolehtensä tai verkon uutispalvelunsa pitäisi suhtautua?

Tiedottaminen kuuluu kaupunkien ja kuntien tehtäviin. Kaupungeilla on perinteisesti ollut hyviä tiedotuslehtiä, ja osalla kunnista on myös toimivat tiedotussivut verkossa.

Kaupunkien tiedottamisen tulisi mieluummin olla vilkasta kuin sisäänpäinvetäytyvää. Hyvä tiedotus on avoimuutta ja kuntalaisten etu.

Mutta kun kaupunki lähtee tekemään uutisia omista asioistaan, ollaan avaamassa vaarallinen kehityskulku. Tiedottamista ei länsimaisessa demokratiassa voi muuttaa uutisoimiseksi.

Julkisen vallan itsestään tekemiä juttuja ei pidä kutsua uutisiksi, sillä tällaisen ”uutisen” tekijällä on asiassa omat motiivinsa. Kaupunki haluaa etupäässä kertoa itsestään myönteisiä asioita ja jättää ikävät kääntöpuolet kertomatta.

Kaupunkien olisi hyvä ymmärtää roolinsa demokratiassa. Sanomalehdet ja kaupallinen media ovat julkisen vallan vastapaino. Vapaalla uutismedialla on merkittävä rooli siinä, että julkisen vallan kannalta myös kielteisiä asioita nousee yhteiskunnassa esiin. Vapaa media pitää kunnat myös tehokkaina.

Jos kunta, kaupunki tai valtio omistaa ja tekee henkilökunnallaan ”uusimediaa”, vallanjako katoaa. Totalitaarisissa maissa julkinen valta on aina hallinnut mediaa, demokratioissa ei.

Jos Oulu toteuttaa ”uutismaisen verkkomediansa”, Oulusta tulee Suomen trumpilaisin kaupunki. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump varmasti mieluusti omistaisi ja hallitsisi uutismediaa.

Oulun uutismedia olisi valemedia. JSN:n ei sitä pidä jäseneksi hyväksyä.

Oulun aikeet kertovat ymmärtämättömyydestä. Fiksut, vapaat, moniarvoiset ja kehittyvät kaupungit tuskin haluavat edetä yksinvaltiuden opein.

Kaupunki tiedottaa, mutta uutisten tekeminen on vapaan ja riippumattoman median rooli.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Kommentoi