Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Lars-Olof Fredriksson kyselee mielipidekirjoituksessaan (KSML 22.8.) ihmisen erityislaadun perään. Onko sitä?

Kirjoitus huokuu pessimismiä maapallon tulevaisuuden suhteen, ja aivan aiheesta. Jo vuosikymmenien ajan on eri puolilla huolestuneina seurattu tätä täysin hulvattomaksi käynyttä elämänmenoa, jossa niin ihmiset kuin ympäröivä luontokin voivat entistä huonommin ja vauhti tuntuu yhä vain kiihtyvän.

Fredrikssonin kirjoituksessaan esiin nostama masennus, josta entistä nuoremmat jo kärsivät, on hyvä indikaatori tämän hektisen ”kvartaalielämän” tuhoisuudesta.

 

Kirjoittajan kysymystä, ”miksi ihmisestä on tullut maapalloa estoitta tuhoava häirikkö”, pohtiessa lienee hyvä palata ajassa taaksepäin löytääksemme joitain asiaan vaikuttaneita tapahtumia ja käännrekohtia.

Tuotantoelämä, joka on yhteiskunnan perusta, oli vielä ennen toista maailmansotaa melko pienimuotoista ja vakaata ympäri maailmaa. 1930-luvun lamakaudella kuitenkin osittain luovuttiin vakautta ylläpitäneestä kultakannasta, ja lopullisesti siitä erottiin Yhdysvaltain presidentti Richard Nixonin päätöksellä 16.4.1971. Siitä alkoi inflaation käyttö tulonjaossa pääoman hyväksi.

Tämän seurauksena pörssistä on tullut maailmantaloutta ja sitä kautta myös kansantalouksia määräilevä tekijä. Pörssiä saamme myös kiittää siitä, että melko yleisesti näytään hyväksytyn vaatimus julkisenkin talouden hoidosta yritystalouden menetelmin, vaikka julkista puolta ”rasittavat” monet lakisääteiset velvoitteet ja julkiseen ”turvaverkkoon” yksilö pelastuu pörssiyhtiön saneerattua hänet työttömäksi.

 

Joten, Lars-Olof Fredriksson, olisiko maapallon pelastamisen ensimmäinen edellytys tämän nykyisen talousjärjestelmän korvaaminen jollain inhimillisemmällä?

Veikko Mäkinen

liikennelentäjä, eläkkeellä

Laukaa

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut