Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Viimeinen tilaisuus perustulolle?

Henri Heinonen

On hienoa, että hallitusneuvotteluihin kutsuttiin kaikki perustulomyönteiset puolueet: vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta. Perustulokokeilukin on vielä tuoreessa muistissa, ja viimeisiä tuloksia odotellaan. Kapeaksi jääneen kokeilun tulokset olivat alustavien tietojen perusteella ihan hyviä: perustulon saajat kokivat toimeentulonsa paremmaksi ja tunsivat stressiä vähemmän kuin vertailuryhmään kuuluneet.

Mistä rahat? Perustulokokeilussa ei otettu huomioon verotusta, mutta oikeassa tilanteessa se tietysti otetaan. 1.1.2019 otettiin käyttöön tulorekisteri ja siirryimme lähemmäksi reaaliaikaista tuloverotusta. Tämän luulisi helpottavan myös perustuloon liittyvää verotusta. Kaikki ainekset alkavat siis olla kasassa.

Tulevaan hallitusohjelmaan tulisi kirjata vihreiden ja vasemmistoliiton ehdottamaa perustuloa muistuttava hanke. Nyt voi nimittäin olla viimeinen mahdollisuus pitkään aikaan ottaa perustulo käyttöön. Ehkä seuraava hallitus onkin perustulovastainen. Neljän vuoden kuluttua perustulokokeilukin on useimmilta jo päässyt unohtumaan.

 

Yksi mahdollisuus olisi maksaa perustulo jonkinlaisena paikallisvaluuttana, jolloin raha jäisi todennäköisemmin voimistamaan paikallista taloutta! Euro ei olisi esteenä, koska Suomessa on jo parillakin paikkakunnalla käytössä oma paikallisvaluuttansa.

Toinen mahdollisuus olisi maksaa perustuloa pieninä noin 25 euron erinä kuukauden jokaisena päivänä. Tämä varmistaisi sen, että kukaan ei joutuisi olemaan yli 24 tuntia rahatta.

Suomi voisi olla ensimmäinen maa, jossa perustulo on oikeasti käytössä. Tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskunnissa tarvitaan perustuloa. Tämä on selvää. On meidän kaikkien vastuullamme päättää, onko Suomi jatkossa hyvinvointiyhteiskunta. Pyydetään kansanedustajia vaatimaan perustulon kirjaamista hallitusohjelmaan.

Henri Heinonen

tohtorikoulutettava

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut