Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ilmastovaalit?

Eija Tuohimaa

Paljon on puhuttu siitä, että tulevat eduskuntavaalit ovat ilmastovaalit. No, hyvä niin. Sietäisipä pitää eduskuntavaalit joka vuosi ja joka maassa, jotta päättäjätkin heräisivät asiaan ja toimimaan.

Lasten ja nuorten huoli asiasta on konkreettinen ja käsinkosketeltava. Siitä osoituksena taannoinen ilmastopäivä, jolloin koululaiset jäivät pois koulusta osoittamaan mieltä asian tiimoilta.

Siinäpä meille aikuisille paljon pohtimista. Millaisen maailman me oikein heille aiomme jättää?

Ilmastonmuutos on suurimpia uhkia, joka tällä hetkellä kohtaa ihmiskuntaa. Elämme monella tavoin veitsen terällä. Asteroidi saattaa tulla pimeänä kohti maapalloa ja saatamme saada siitä tiedon vasta varttitunti ennen törmäystä. Ja siinä se ihmiskunnan tarina sitten oli. Kohtalona dinosaurusten kohtalo. Bakteerit ja rotat kyllä saattavat selviytyä, mutta ihmiskunta välttämättä ei. Ja tuollaisia ”läheltä piti” asteroideja on pyyhkäissyt maapallon ohi lukuisa määrä viimeisen vuosikymmenen aikana.

Jos ”maailmanloppu” tai ”íhmiskunnan loppu” saattaa olla vain vartin päässä, on se jotain, jolle emme voi yksinkertaisesti mitään. Voimme kehittää varoitusjärjestelmiä ja ehkä saisimme hieman aikaisemmin tietoa uhkaavasta tuhosta. Voimme rukoilla.

Ilmastonmuutosta pidetään varmana tappajana. Se tulee hävittämään ihmiskunnan maapallolta ellemme kykene luomaan muutosta, jolla saamme kurssin kääntymään ja maapallomme ja samalla itsemme pelastettua.

Pitää kuitenkin huomata, että ilmasto ei ole mikään stabiili asia, ei ole sitä koskaan ollut, eikä tule koskaan olemaankaan. Ihmisen toiminnalla on kuitenkin suuri vaikutus – eroosio, saastuminen, kemikaalit, fossiilisten polttoaineiden laajamittainen käyttö ja monet muut asiat rasittavat ympäristöämme.

Ilmastolla tehdään voimakkaasti politiikkaa. Joskus se saattaa olla hyvinkin tarkoitushakuista. Lehmä syö ruohoa ja tuottaa maitoa. Loppujen lopuksi nauta viedään teurastamoon ja se päätyy kaupan lihatiskille ja perheen lihakeittoon. Kuka haluaisikaan maiskutella nurmea? Naudan syömä nurmi palautuu luonnon kiertokulussa peltoon ja ihmisenkin ulosteet ja siinä olevat ravinteet levitetään pellolle.

Tärkeä kysymys on, miten sovitamme yhteen ihmiskunnan tarpeet ja luonnonsuojelun ja ilmastonmuutoksen torjunnan. Siihen meillä on mahdollisuus ja keinot. Teknologia ja oikea tapa tehdä politiikkaa. Ilman turhia maailmanlopun saarnoja tai yltiöpopulismia. Reilusti maalaisjärkeä käyttämällä ja oikeisiin asioihin tarttumalla.

Eija Tuohimaa

kansanedustajaehdokas (sd.)

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut