Toukofestin jatko on auki

Tarja Tuomainen

Perusopetuksen maksuttomuudesta käydään tärkeää keskustelua, jossa esimerkkinä vilahtelee koulujen lukuvuoden huipentava Toukofest. Se on ylivoimaisesti suurin Keski-Suomen koululaisten vuosittainen tapahtuma – kävijöitä on ollut jo yhteensä yli 150 000.

Toukofestin järjestelyistä vastaavat nyt jo 24. kerran 14–19-vuotiaat nuoret Nuorten Suomi ry:n aikuisten tuella. Järjestäjänuorten 25 hengen Toukotiimi aloitti tämän vuoden tapahtuman suunnittelun syyskuussa. Tiimin lisäksi tapahtumassa on vapaaehtoisina noin 50 nuorta.

Toukofest tuotetaan ammattimaisesti niin, että siellä voi turvallisin mielin oppia ja kokea uutta ja kohdata toisia keskisuomalaisia koululaisia ja opettajia.

Toukofest on tärkeä monesta näkökulmasta. Toukotiimille tapahtuma on unohtumaton kokemus, jossa saa kantaa vastuuta ja kokea osaavansa ja onnistuvansa. Tiimi oppii pitkäjänteistä ryhmätyöskentelyä ja vuorovaikutustaitoja.

Oppilaille päivä tarjoaa mielenkiintoista tekemistä, kokemuksia, tietoa ja oppimista. Se on myös mukava tapa päättää lukuvuosi yhdessä muiden nuorten kanssa.

Kouluille päivä on helppo tapa saada täysipainoinen, opetussuunnitelman tavoitteita toteuttava päivä. Siellä voi myös tuoda esiin vuoden aikana opittua. Monet aktiiviset harrastusryhmät saavat esiintymisareenan.

Toimintaansa esittelee vuosittain noin 60 eri toimijaa.

Järjestäminen ei ole koskaan ilmaista. Toukofest tarjoaa kymmeniä toimintapisteitä ja toimintoja sekä nuoria kiinnostavia esiintyjiä. Sinne ostetaan laadukas äänentoisto. Kaupungille maksetaan tilavuokrat ja Linkki-maksut.

Tapahtuma on niin suuri, että järjestäjänuorten tueksi tarvitaan päätoiminen aikuinen. Tukiaikuisen palkka ja muut kulut on katettava tuotoilla, koska tapahtumalla ei ole perusrahoitusta eikä se tuota voittoa.

Perusopetuksen tulee olla maksutonta ja yhdenvertaisesti jokaisen saavutettavissa. Olisi hienoa, jos voisimme tarjota koululaisille ilmaisen tapahtuman. Käytännössä se on mahdotonta.

Tapahtuman hinta on pidetty alhaisena ja lisäksi koulut voivat saada ilmaislippuja. Tavoite toki on, että maksu ei estä kenenkään osallistumista.

Haluamme olla aktiivisesti hakemassa uusia ratkaisuja, jotta kaikki halukkaat voivat osallistua. Nyt on aika pohtia tapahtuman tulevaisuutta. Haudataanko Toukofest tämän vuoden jälkeen vai halutaanko valtakunnallisesti ainutlaatuinen tapahtuma säilyttää ja kehittää sitä vastaamaan vielä paremmin sekä nuorten omia että koulujen opetussuunnitelmien tavoitteita?

Toukofestin tulevaisuus riippuu Keski-Suomen koulujen ja sivistystoimien, oppilaiden ja vanhempien näkemyksistä. Toivomme laajaa keskustelua ja yhteistä näkemystä.

Lähtökohtamme on nuorten ja samalla yhteiskunnan hyvinvointi. Haluamme olla rakentamassa yhdessä muiden kanssa Suomea, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa.

Tarja Tuomainen

puheenjohtaja

Eeva-Liisa Tilkanen

toiminnanjohtaja

Jan Simpanen

Toukofest-tapahtumajohtaja

Pilvi Hokkanen

Toukofest-tuottaja ja tiimivalmentaja

Nuorten Suomi ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.