Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kultti, jota ei saisi kritisoida

Henri Heinonen

Historian suurin ja vaarallisin kultti on nimeltään militarismi. Vuonna 2016 maailma käytti 1 686 miljardia Yhdysvaltain dollaria tämän kultin ylläpitoon. Vertailun vuoksi: Lester Brown on laskenut vuonna 2006, että koko maailman pelastaminen (maailmantalouden uudistaminen, köyhyyden poisto ja luonnonsuojelu) maksaisi vain 161 miljardia dollaria vuodessa.

Pitää olla suuri usko teknologian kehityksen pysähtymiseen jos luulee, että 2010-luvun hävittäjillä lennellään vielä 2060-luvulla. Oma arvaukseni on, että jo 2030-luvulla suurin osa lentokoneista (myös hävittäjätyyppisistä) lentää ilman biologista hidastetta nimeltään ihminen.

Kalliitta hävittäjähankintoja perustellaan sillä, että niitä tullaan käyttämään kymmeniä vuosia. Ei tulla. Teknologian kehitys ei pysähdy siihen, että jokin pieni maa tuhlaa kymmeniä miljardeja lasten, nuorten ja vanhusten hoitoon tarkoitettuja euroja jo ensimmäisenä käyttövuotenaan vanhentuneeseen sotateknologiaan.

Militarismista on tullut nykyajan jumala, jota ei saisi kritisoida. Erityisen vaarallinen on ajatus siitä, että maanpuolustuskeskustelu pitäisi jättää yksinomaan militaristien harteille.

Maailma ei toimi niin, että annetaan puheenvuoroja vain heille, jotka edustavat vain ja ainoastaan yhdenlaista näkökantaa asiaan. Militaristit tietenkin haluavat lisää militarismia ja sotakalustoa!

Maanpuolustus ei muutenkaan voi pohjautua tappavan voiman käyttämiseen, koska ihmiselämää, oli se oman tai vieraan heimon, on aina suojeltava. Viisampaa olisi sijoittaa muutama miljardi euroa rauhantutkimiseen ja tekoälyteknologiaan, joka auttaa ratkaisemaan konfliktit ilman väkivaltaa. Mikään tuntemani biologian tai fysiikan laki ei nimittäin pakota ihmistä käyttämään tappavaa voimaa.

Miksi valehtelemme toisillemme, että tappavan voiman käyttö olisi pakollinen konfliktinratkaisukeino?

Henri Heinonen

radikaalipasifisti

tohtorikoulutettava

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut