Puolimatka syyllistää uhrit

Matti Suutari

Tapio Puolimatka, kirjoituksestanne (KSML 26.1.) ”Mikä mahdollistaa nuorten seksuaalisen hyväksikäytön?” saa sellaisen käsityksen, että nuorille annettu seksuaalivalistus ja ehkäisyneuvonta olisi ainakin yksi syy tähän polttavaan ongelmaan.

Olen täysin eri mieltä – se ei ole syy vaan ratkaisu. Siihen pitää panostaa entistä enemmän ja ennen kaikkea ajankohtaistaa niin, että joka ikinen nuori tietää mitä grooming (netissä tapahtuva seksuaalisiin tekoihin houkuttelu) on ja miten siihen tulee suhtautua.

Sille emme voi mitään, että libido (halu, vietti) herää jo alaikäisissä. Onko kunnioittamanne Luoja-Jumala tehnyt mokan, kun hän näin suunnitteli?

Heräävä seksuaalisuus aiheuttaa nuorissa epävarmuutta, hämmennystä, ahdistustakin ja paljon kysymyksiä. Kouluissa ja kotona annettu osaava, asiallinen ja ei-moralisoiva seksuaalivalistus pönkittää nuoren epävarmaa itsetuntoa ja antaa hänelle eväät torjua kaikenlainen häiritsevä seksuaalinen ahdistelu. Oikein annettuna se ei usuta nuoria holtittomaan seksuaalikäyttäytymiseen tai nettihoukutuksiin vaan suojelee heitä.

Tuntematta rotherdamilaisen Sammy Woodhousen taustoja arvelen, että hänellekin ennen kohtalokasta 14 ikävuotta annettu seksuaalineuvonta olisi ollut pelastus ja iljettävä Ash-”poikaystävä” olisi jäänyt nuolemaan näppejään.

11-vuotiaana raiskatuksi tulleiden nuorten tapauksessa syy ja vastuu on vain ja ainoastaan heitä raiskanneissa aikuisissa. Olisi vihdoinkin päästävä eroon vanhatestamentillisestä uhrin syyllistämisestä.

Matti Suutari

terveyskeskuslääkäri, eläkkeellä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu