Äänekoskelle ei tarvita moottoriurheilukeskusta

Kaisa Marila

Meillä jokaisella on oma tarinamme, narratiivi. Minun narratiivini sijoittuu Keski-Suomeen, nykyisen Äänekosken kuntaan.

Siirtokarjalaisina isovanhempani saivat Suolahden kauppalasta kylmätilan vuonna 1954. Vietin paljon lapsuuteni ja nuoruuteni kauneinta aikaa isovanhemmillani ja solmin lähtemättömän luontosuhteen tutustuessani ympäröivään maisemaan ja minulle sieltä alati laajeneviin maailmankuviin.

Kiitos äitini, joka opetti kunnioittamaan luontoa sellaisenaan ja rohkaisi etsimään elämän salaisuuksia metsistä. Isältäni opin, että asioista pitää ottaa selvää.

Äänekoski suunnittelee rakennuttavansa Pohjoismaiden suurimman moottoriurheilukeskuksen Pietinen-järven läheisyyteen, kivenheiton päähän Suolahdesta. Samasta tittelistä kilpailee Keuruu omallansa. Keuruun moottoriurheilukeskus saikin jo ely-keskukselta runsaan avustuksen. Keuruuta puuhataan koko Keski-Suomen moottoriurheiluharrastuksen ja liikenneturvallisuuden kehittämishankkeeksi. Jyväskylästä on sama matka Keuruulle kuin Pietisen kupeeseen. Äänekoskelta on Keuruulle matkaa reilut 80 kilometriä.

Äänekoski monen muun kunnan kanssa kamppailee muuttotappiollisen kunnan ykköstittelistä. Kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo toivovansa, että tulevaisuudessa kunta näyttää viehättävältä minikasvukeskukselta.

Moottoriurheilukeskus on keksitty ihmeidentekijänä kääntämään tappiot voitoksi vetovoimaisuudellaan.

Nuo kolme asiaa on vaikeaa saada samaan lauseeseen; moottoriurheilu, viehättävyys ja tulomuutto. Nuoret ovat ilmastotietoisia ja luonnonsuojelu on lisääntyvä trendi.

Tässä yhteydessä Konnevesi tekee hyvän ryhtiliikkeen dumppaamalla Tankolammen moottoriradan kaikkine saasteineen Äänekoskelle. Näin se voi rauhassa profiloitua kansallispuistokuntana.

Minulle Äänekoski edustaa edelleen erityistä ja ainutlaatuista paikkaa. Siellä lepään, samoilen luonnossa keräillen sen antimia ja luontohavaintoja ladaten voimavarojani vaativan työni vastapainoksi.

Metsät tai ne metsät, joissa opin liikkumaan, siellä niitä ei enää ole. Armoton Äänekosken biotuotetehtaan molokin kita syö kaiken puun.

Tästä huolimatta ilonaiheita on vielä luonnon biodiversiteetti, mikä muun muassa esiintyy lintulaudalla ruokailevina uusina lintulajeina, kuten tänä vuonna kuusitiaisen ja harmaapäätikan muodoissa. Toistaiseksi!

Kysynkin Äänekosken kaupunginhallitukselta: Millä oikeudella teitte päätöksen moottoriurheilukeskusasiassa? Tällä te muun muassa vaarannatte keskuksen läheisyydessä asuvien ihmisten terveyden, saastutatte luonnon, kiihdytätte ilmastonmuutosta, vähennätte biodiversiteettiä, edistätte eliitin turhakeharrastamista ja samanaikaisesti esimerkiksi lakkautitte Ystävyyden tupa -toiminnan?

Sinne se keskus tulisi, missä on vielä puhdasta vettä, ilmaa ja hiljaisuutta.

Minun tarinallani on lyhyt historia. Monilla paikkakuntalaisilla se on paljon, paljon pidempi, se ulottuu useiden sukupolvien taakse.

Meillä kaikilla on myös iso, yhteinen tarina. Suomi.

Ja globaali, uhkaava narratiivi: ilmastonmuutos. Se vaikuttaa jo nyt!

Meidän ilmastomme ei kestä kahta moottoriurheilukeskusta vajaan 100 kilometrin etäisyydellä toisistaan!

Kaisa Marila

Pro Lähdejärvet -liike

Äänekosken kesäasukas

Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.