Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Posti syrjii maaseutua ja sanomalehtiä

Sanomalehtien kustantajat älähtivät itsenäisyyspäivän alla Postille. Tai ehkä se oli tuskanhuuto. Mistä moinen?

Posti julkisti kaksi viikkoa sitten muutoksia hinnastoihinsa, käytännössä roimia hinnankorotuksia sanomalehtien ja paikallislehtien jakeluhintoihin. Samaan aikaan Postin mainosjakelun (Postiset) hinnat eivät nousseet lainkaan. Sanomalehtien kustantajat ovat jo vuosia kokeneet, että Posti jakaa suoramainostuotteita alihintaan ja maksattaa niiden jakelun paikallislehdillä ja sanomalehdillä.

Posti on nostanut tällä vuosikymmenellä rajusti sanoma- ja paikallislehtien jakeluhintoja. Keskimäärin sanomalehtien jakelun hinnat ovat nousseet 47 prosenttia vuosina 2010–2017. Hinnannousu uhkaa sanomalehtien tulevaisuutta. Postin jakelu on käytännössä monopoli maaseudulla ja taajamien ulkopuolella. Samaan aikaan Posti on heikentänyt postinkantoa niin, että Keski-Suomessakin liian moni saa postinsa vasta iltapäivällä, pahimmillaan illalla. Sanomalehdet ovat menettäneet tämän takia merkittävästi levikkiään.

Sanomalehdenkustantajat esittävätkin, että Postin markkinavetoiset toiminnot pitäisi erottaa Postin yhteiskunnallisista tehtävistä. Kohtuuhintainen ja kaikki suomalaiset tavoittava postinjakelu on sanomalehdenkustantajien mielestä yhteiskunnallista palvelua.

Sanomalehtienkustantajia edustava Medialiitto pelkää, että ilman Postin yhtiömallin rakenteellisia muutoksia edessä on lisää hinnankorotuksia ja palvelutason alennuksia. Siitä kärsisivät taajamien ulkopuolella ja maaseudulla asuvat suomalaiset. Sanomalehdet joutuisivat vähentämään ilmestymispäiviään ja ehkä jopa lopettamaan toimintansa.

Sanomalehdet ovat paikallisen ja maakunnallisen tiedon tärkeimpiä välittäjiä Suomessa. Jos sanomalehdistö ei kykene tähän tehtäväänsä, paikallinen, maakunnallinen ja valtakunnallinen demokratia menettää paljon. Sen jälkeen ihmiset eivät saa tietoa esimerkiksi kuntien päätöksenteosta, maakunnallisista asioista eivätkä maakuntien kansanedustajien toiminnasta.

Yhteiskunnan on syytä ottaa ohjat Postissa. Posti on saanut tällä vuosikymmenellä häärätä markkinavetoisesti ja tehdä esimerkiksi Venäjän kuljetusmarkkinoilla huikeat miljoonatappiot.