Sähköä kului 2,96 eurolla, laskua siitä tuli lähes satanen

Matti Ronkainen

Sain mökin sähkölaskun heinä-, elo- ja syyskuulta: 95,65 euroa. Mökillä oli kulutettu tuona aikana sähköä 2,96 euron edestä.

Maksan siis sähköyhtiölle muusta kuin kulutetusta energiasta yhteensä 92,69 euroa.

Tämä on kohtuutonta ja väärin. Vai onko se jonkun mielestä oikein?

Sähköyhtiö vastaa arvosteluun, että summassa on mukana veroja ja että maksuihin on korotuspaineita maakaapelointi-investointien vuoksi.

Arvonlisäveroa laskussa on 18,51 euroa ja sähköveroja yhteensä 1,32 euroa. Kun ne vähennetään loppusummasta, sähköyhtiölle jää 75,82 euroa.

Mökille vedettiin pari vuotta sitten maakaapeli. Sähkökatkot eivät ole vähentyneet, koska maakaapeliin sähkö tulee ilmajohtoja pitkin. Ne uusittiin samaan aikaan, kun taloihin ja mökkeihin tuli maakaapelit. Uudet kymmenien kilometrien ilmajohdot tuntuivat älyttömiltä investoinneilta ja sellaisiksi ne ovat osoittautuneet.

Poliitikot vastaavat arvosteluun, että kilpailuta sähkösi. Pitäisikö itkeä vai nauraa, kun lähes satasen laskussa on alle kolmen euron verran kilpailutettavaa?

Epäkohdan ydin on systeemi, jossa monopoliasemassa oleva sähköyhtiö rahastaa asiakasta kiinteillä, energian kulutuksesta riippumattomilla kuukausimaksuilla. Mitä vähemmän kulutat, sitä enemmän maksat suhteessa muusta kuin kulutuksesta. Tähän epäkohtaan on viranomaisten ja päättäjien puututtava.

Matti Ronkainen

Multia

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.