Kaupunginjohtaja ja autoedut

Olin kahdeksanvuotias, kun talomme paloi Niitynpäässä Haapalahdenrannalla vuonna 1970. Isäni oli sitkeä mies ja rakensi tontille uuden talon lähes omin voimin. Vaajakosken ns. moottoritie valmistui muutamia vuosia myöhemmin. Siitä lähtien meille annettiin ymmärtää, että talo jäisi uusien siltojen alle ja näin olen pakkolunastettaisiin!

Isäni maailma mureni. Hän kävi kokouksissa, jossa olivat Kanavuoren ja muut työmaan alle jäävien kiinteistöjen edustajat. Isä löi hanskat tiskiin eikä remontoinut taloa koskaan näiden kokousten jälkeen - sehän olisi ollut turhaa, jäisihän talomme tien alle kuitenkin. Hän kuoli vuonna 1994 koskaan tietämättä, tuleeko se tie vai ei.

Nyt ollaan vuodessa 2009 ja luemme lähes päivittäin lehdestä, miten asiat ovat ns. Vaajakosken liikenteen umpisolmussa.

Me emme enää omista kyseistä taloa, mutta harkitsen vakavasti oikeustoimilla niitä tahoja, jotka tekivät näiden suunnitelmien takia kaikkien meidän elämästämme helvetin. Miettikääpä päättäjät joskus, että pelissä on pieniä ihmisiä ja perheitä.

Elokuvissa pelastetaan yksi ihminen millä hinnalla tahansa, mutta kuka pelastaa nämä muut? Mielenterveystoimisto vai psykiatri?

KEIJO PITKÄNEN Jyväskylä

Jos yhteiskuntaa aiotaan parantaa, on aloitettava lapsista. Lapsi on kuin siemen, josta saada kasvamaan joko hyvä tai huono juuri. Tärkeimpiä näkökohtia on, että lapset, aivan pienestä lähtien, eivät saisi kuunnella sähköisesti välitettyä musiikkia, joka on elämänvoimiltaan täysin kuollutta. Sähköisen sijaan lapselle tulisi laulaa ja soittaa iloisia lastenlauluja ja opettaa heidät itsensäkin laulamaan ja soittamaan.

Televisio lastensarjoineen ja tietokone eivät juuri kehitä lasta. Sen sijaan lastenhuoneen seinille on sopivaa laittaa iloisia todellisia kuvataideteoksia ilahduttamaan lasta. Ja yhdessä vielä lukutaidottoman lapsen kanssa on hyvä katsella värikkäiden satukirjojen kuvitusta ja lukea heille näitä satuja. Ihmisääni on elävää, sähköinen kuollutta.

JUHANI VUORINEN Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.