Muistaako muisti- sairas vanhus syöneensä?

Tapani Kurttila

”Teknologian on toivottu tuovan avun vanhusten kotihoitoon”, Keskisuomalaisen pääkirjoitus totesi 7.11. teknologian lisäämisestä ja hyödyntämisestä vanhusten hoitotyössä. Pääkirjoituksessa muistutettiin, että vanhustyössä tekniikan on oltava renki eikä isäntä.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että asioita kehitetään vanhusten hyvinvoinnin edistämisen suhteen. Pääkirjoitus mainitsi muun muassa ruoka-automaatit, joista vanhukset voivat saada kotiinsa kerralla viikon ruokapalvelut.

Rohkenen epäillä automaatin tai ylipäätään valmiina tuodun ruoan tulevan hyödynnetyksi, mikäli vastaanottavana osapuolena on muistisairautta poteva vanhus.

Hän voi olettaa, ettei ole saanut ruokaa vaikka olisi hetki sitten nauttinut ateriansa tai voi olettaa juuri syöneensä vaikka ei olisi syönyt mitään koko päivänä.

Olen nähnyt esimerkin siitä, kuinka valmisruoka tuodaan vanhuksen kotiin ja jätetään se hänen pöydälleen. Suojamuoviin pakatun aterian avaaminen on joillekin vanhuksille vaikea tehtävä.

Muistisairas saattaa keräillä ruoka-annoksia jääkaappiinsa tai tiskipöydälleen, muistamatta syödä niitä.

On tärkeää aikatauluttaa hoitohenkilökunnan työajat siten, että heillä on riittävästi aikaa huolehtia asiakkaan tarpeiden täyttymisestä optimaalisesti.

Alzheimerin tauti on yksi yleisimmin etenevistä muistisairauksien muodoista, mainitaan Käypähoito-suosituksessa.

Säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio on yksi tärkeä tekijä aivotoiminnan kannalta ja estää osaltaan muistisairauksien etenemistä.

Teknologiaan tulisi suhtautua tietyin varauksin kuten tuleen joka on huono isäntä, mutta hyvä renki.

Tapani Kurttila

Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu