Rauhan polku pitää rakentaa

Matti Vesa Volanen

Miksi Yhdysvallat haluaa päästä – Suomea ja Ruotsia hyväksikäyttäen – pistimen piston päähän, ihan iholle, Venäjästä? Juuri tästähän niin aiemmin sovittu isäntämaasopimus, käynnissä oleva Arrow 18 -sotaharjoitus, ehdotettu laajennettu pääsotaharjoitus kuin äskettäin allekirjoitettu Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen aiesopimus kielivät.

Aiesopimuksen mukaan Ruotsi ja Suomi ovat Yhdysvaltojen kyvykkäimpiä ja samanhenkisimpiä kumppaneita (most capable and likeminded partners).

Äkkiseltään Yhdysvaltojen intoon voi löytää kolme, neljä syytä: Arktisen alueen taloudellinen hyödyntämisen käynnistymisessä Venäjällä on geopoliittinen etulyöntiasema. Kun etelässä Krimillä ja Ukrainassa asiat eivät menneet suunnitelmien mukaan, klassisen pihtiliikkeen avulla avataan tilannetta täällä pohjoisella rintamalla. Yhdysvallat rajaa pelotteensa Baltiassa ensisijassa lentoaseisiin ja tarvitsee siihen pohjoista ilmakäytävää. Yhdysvallat on pannut merkille äärinationalististen voimien heräämisen Saksassa sekä ristiriidat Euroopan kanssa ja haluaa turvata itsenäiset operaatiomahdollisuutensa Itämeren alueella ohittamalla Naton.

Kuten kaikki suurvallat, Yhdysvallat ajaa vain omia intressejään ja koukuttaa pienempiä kansakuntia operaatioalustakseen. Historia on meille ja monelle muulle pienelle kansakunnalle katkerasti osoittanut, että näihin suurvaltojen koukkuihin ei tule tarttua.

Aikoinaan rauhanoppositio pyrki irrottamaan Suomen maailmansodasta, nyt sen on tehtävänä katkaista Yhdysvaltojen kaavailema sotapolku avoimeen yhteenottoon pohjoisessa Euroopassa. Rauhaa ei vain puolusteta, se rakennetaan. Rauha ei ole tila, vaan se on polku, jonka jokainen sukupolvi joutuu itse itselleen rakentamaan, nyt erityisesti sovittaen kansalliset intressit yhteen ihmiskunnan yhteisten etujen kanssa.

Suomen tulisikin ryhtyä Etykin hengessä valmistemaan maailman turvallisuus- ja yhteistyön kokouksia (Mtyk) tavoitteina liennytyksen edistäminen, ympäristökatastrofien estäminen ja YK:n 17 kehitystavoitteen toteuttaminen.

Matti Vesa Volanen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu