Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliittisen osallistumisen esteitä purettava

Heikko terveys ja huono-osaisuus kulkevat usein käsi kädessä vähäisen poliittisen osallisuuden kanssa. Asiasta on tuoretta tutkimustietoa: Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistun (2/2018) tutkimuksen mukaan heikko terveys yleensä merkitsee heikkoa äänestysaktiivisuutta ja vähentynyttä luottamusta politiikkaan.

Matala luottamus politiikkaan vähentää nimenomaan perinteistä vaikuttamisen tapaa eli äänestämistä. Toisaalta sairaus tai vamma voi aktivoida kansalaista osallistumaan yhteiskunnalliseen toimintaan muulla tavoin.

Poliittisessa päätöksenteossa korostuvat hyvin toimeentulevien kansalaisten intressit. Tämä tulos on tullut esille useissa tutkimuksissa. Hyvin toimeentulevat ovat ahkeria äänestäjiä ja sen vuoksi heidän etujensa ajaminen korostuu puolueiden tavoitteissa. Hyväosaiset ovat siten yliedustettuina politiikassa – heikompiosaisten kustannuksella.

Pahimmillaan vinouma poliittisessa osallisuudessa – tai pikemminkin osattomuudessa – on ylisukupolvista. Lapsuudenkodilla on suuri merkitys nuorten ja nuorten aikuisten äänestysaktiivisuudessa ja poliittisessa osallistumisessa. (Tieto&Trendit 4/2017)

Koulutettujen vanhempien äänestysmyönteisyys ikään kuin periytyy heidän lapsilleen. Kouluttamattomien vanhempien suurempi todennäköisyys jättää äänestämättä toimii vastaavasti esimerkkinä heidän lapsilleen.

Tämä kasvattaa poliittisen osallistumattomuuden kierrettä ja katveeseen jäävien kansalaisten kiinnostus politiikkaa kohtaan vähenee entisestään. Se luo kasvualustaa niin populismille kuin erilaisille yhteiskuntarauhaa heikentäville ääriryhmille.

Tutkimustieto poliittisen osallistumisen vinoumista on tärkeää. Tiedon avulla on mahdollista etsia keinoja, joilla vähentää poliittisen osallistumisen esteitä ja saada kansalaisten ääni kuuluviin tasapuolisesti.

Demokratia tarvitseekin jatkuvaa kehittämistä. Yksi tärkeimmistä demokratian uudistamisen tavoitteista on vähentää niitä tekijöitä, jotka uhkaavat suistaa osan kansalaisista poliittisen osallistumisen katveeseen. Tunne yhteiskunnallisesta osallisuudesta on tärkeä kansalaisen hyvinvointia lisäävä tekijä.