Mielipide: Iloa ja hyötyä Hippoksesta

Havainnekuvassa Hippos 2020 -hanke valmiiksi rakennettuna. PES-Arkkitehdit Oy

Kari Halinen

Pekka Sihvonen, Kimmo Suomi ja Ilpo Viitanen vaativat vastauksia kysymyksiinsä Hippos2020-hankkeesta kirjoituksessaan 3.4. Keskisuomalaisessa.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto päättää Hippos2020-hankkeen toteutumisesta loppukevään aikana. Kysymyksessä on Jyväskylän merkittävin kaupunkikehityshanke vuosikymmeniin.

Hankekokonaisuus on monitahoinen ja herättää ymmärrettävästi monenlaisia kysymyksiä. Niitä on myös käyty perusteellisesti valtuustossa, hallituksessa ja lautakunnissa läpi.

Valtuusto päätti jäähalliyhtiön perustamisesta 2008. Samalla hyväksyttiin rahoitusmalli, jolla ratkaistiin kaupungin omistaman jäähallin peruskorjaus- ja modernisointitarpeet.

Kyseessä ei ollut JYPin toiminnan tukeminen.

Kaupunki toimii nyt tuolloin sovitun ja silloisen liikuntalautakunnan hyväksymän toimintamallin mukaisesti.

Hippoksen liikennejärjestelyt hoidetaan kehittämällä nykyistä katuverkkoa uusilla liittymä- ja liikennevaloratkaisuilla. Näistä noin 5 M€ kustannuksista vastaa kaupunki.

Pysäköinnin kokonaispaikkamäärä luonnoksissa on noin 1600. Pysäköinnin kustannusarvio on noin 35 M€ ja sen kustannuksista vastaa tuleva Hippos Oy.

Kaupunki sijoittaa pääomaa perustettavaan yhtiöön noin 28 M€. Tämän lisäksi kaupunki sijoittaa Hippos Oy:ön noin 6 M€ Hippoksen liikuntapuiston toteuttamiseksi.

Kaupungin sijoitukset ovat yhteensä siis noin 34 M€. Tonttien myynnistä kaupunki saa tuloja noin 27 M€. Yksityiset toimijat rahoittavat Hipposta noin 10 kertaa enemmän eli 270 M€.

Jyväskylän kaupunki tulee ostamaan Hippos-yhtiöltä liikuntavuoroja ja -palveluja 5 M€:lla vuosittain. Summa vastaa nykyisen Hippoksen alueen vuosikustannuksia kaupungille.

Uudet tilat mahdollistavat Hippoksen käyttötunteihin vuositasolla jopa 50 % lisäyksen seuroille, koululaisille ja kaupungin organisoimille liikuntaryhmille.

Keskiarvona käyttäjähintoihin tehdään maltillinen 10 % korotus nykyhintoihin (2017) verrattuna.

Liikuntatoimen henkilöstön määrää sopeutetaan muuttuneeseen toimintaa luonnollisella eläkepoistumalla, joka on erityisen suuri lähivuosina.

Likesin, Kihun ja Jyväskylän urheiluakatemian tukeminen on kaupungin nykyistäkin avustustoimintaa ja on Hippoksesta erillinen prosessi.

Kihun saamat valtionavustukset 0,5 M€ voidaan neuvotella kohdistuvaksi vastaaviin tiloihin Hippoksen alueelle.

Hippoksen uusi malli mahdollistaa avoimesti ja läpinäkyvästi seurojen tasapuolisen tukemisen vanhaan toimintatapaan verrattuna. Tavoitteena on, ettei ns. velkaseuroja pääse enää syntymään.

Peruskorjaamalla Hippoksen rakennuksia ei liikuntatilojen määrä tai harrastamisen laatu paranisi olennaisesti. Uudet tilat ja uudet toimintamallit tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia jyväskyläläisille liikkujille, sekä huippu-urheiluun että harrastajille.

Hippos2020-hanke mahdollistaa Pohjoismaiden laajimman ja moderneimman sisäliikuntakeskuksen rakentumisen ja vahvistaa Jyväskylää liikuntapääkaupunkina.

Hippos2020 on uudenlainen tapa toimia ja vaatii uudenlaista ajattelua.

Kari Halinen

Hippos2020-hankkeen projektipäällikkö

Jyväskylän kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.