Lapin lumoa vai luonnon tuhoa?

Veikko Avikainen

Lapin kulta, Uusi Afrikan tähti? Peli voisi alkaa Pohjois-Venäjältä Arkangelista: Junamatka turistina halki Suomen ainutlaatuisissa metsä- ja järvimaisemissa Helsinkiin, ehkä piipahdus myös viehättävässä Pietarissa tai jatko edelleen tunnelissa Suomenlahden ali Keski-Eurooppaan.

Kiireetön turisti tietenkin pysähtyy nauttimaan ainutlaatuisesta Lapin erämaalumosta.

Valitettavasti suunniteltujen kaivoshankkeiden puskutraktorit ja kaivinkoneet alkavat yhä enemmän pureutua Lapin maaperään kultahippujen toivossa. Tämän keräysmahdollisuuden tarjoaa Suomen Geologinen laitos maaperätutkimuksineen mm. ulkomaisille kaivosyhtiöille.

Tällä kansallisperinnölläkö pelastetaan ylivelkaantunut Suomen kulutuselämä, kun vaihtoehtona on tarjota yhä lisääntyvälle turismille nautintoja harvinaisessa napa-alueen alkuperäisluonnossa?

Kymmenet kaivokset tietysti tarjoavat turisteille muistoksi kultahippuja. Ja tästä ei pidä lasten ikioman Joulumaan vihainen pukki (angry buck), koska hänen lahjansa eivät ole enää etusijalla.

Turistihippujen metsästäjä voi vierailla myös kuuluisalla Lemmenjoella ja itse huuhdella kultaa vanhaan tapaan sekä ihailla iglun läpinäkyvän katon läpi maailmankuuluja revontulia (Aurora borealis, aurum=kulta).

Voi myös viettää iltaa lappalaiskodassa saamen asussa poronmaitoa ja -lihaa maistellen lämpimän takkatulen ääressä joikuja kuunnellen. Tai onkia ”kultakaloja” katoavan alkuperäisluonnon lumoavista jokiuomista tunturiretkillä. Talvi tarjoaa omat vetonaulansa.

Erikoisen nähtävyyden raiskatusta Lapin luonnosta löytää retkellä Talvivaaraan. Siellä vieras voi matkamuistoksi jopa saada palan aitoa Lapin säteilevää nikkelikallioperää sekä toivoa, että sen sisältä paljastuu säteilevä timantti. Kaivosjärvessä tai sen alajuoksuilla tuskin kannattaa uida edes parantavien säteiden toivossa.

Turistimatkaa ei kannata aloittaa Muurmanskin radan kautta, tuskin se edes onnistuu strategisista syistä. Mikä lieneekään suunnitellun Jäämeren radan strateginen merkitys Suomelle? Saamelaiskansalla on miettimisen paikka maanomistuksia vaatiessaan!

Veikko Avikainen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu