Maksuton ehkäisy alle 25- vuotiaille

Jani Kokko

Väestöliitto on kampanjoinut pitkään, jotta kunnat ja kaupungit ryhtyisivät tarjoamaan mahdollisuuden maksuttomaan ehkäisyyn alle 25-vuotiaille. Väestöliiton kampanjan innoittamana on Muuramen sosialidemokraattien valtuustoryhmä tehnyt asiasta valtuustoaloitteen ja toivoo Muuramen liittyvän monien muiden kaupunkien joukkoon, jotka tarjoavat nuorille mahdollisuuden maksuttomaan ehkäisyyn.

Tällä hetkellä Muurame toimii suositusten mukaisesti ja ehkäisy on maksutonta alle 20-vuotialle. Maksuttomuuden ulottaminen koskemaan myös alle 25-vuotiaita on kuitenkin perusteltua, sillä tutkimusten mukaan ikäryhmässä 20–24-vuotiaat tehdään eniten raskaudenkeskeytyksiä, myös sukupuolitaudit ovat yleisimpiä juuri tässä ikäryhmässä.

Näihin on syytä suhtautua vakavasti, sillä tuoreimman kouluterveyskyselyn (2017) mukaan noin neljäsosa peruskoulun 8. ja 9. luokkalaisista, ammattikoululaisista ja lukiolaisista ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä viimeisimmässä yhdynnässä.

Maksuttoman ehkäisyn laajentaminen vähentäisi tehokkaasti ei-toivottuja raskauksia sekä sukupuolitautien määrää. Tämä olisi selkeä satsaus nuorten terveyteen ja turvallisuuteen sekä mahdollistaisi samalla kustannussäästöt sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Nuoret ikäluokat ovat usein pienituloisia ja vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla kohtuuttoman kallista. Jokaisella nuorella täytyykin olla rahallisesta tilanteesta riippumatta mahdollisuus hänelle parhaiten sopivaan ehkäisyyn. Abortit ovat myös selvästi yleisempiä matalamman koulutus- ja tulotason ryhmissä, jolloin ehkäisyn maksuttomuudella voidaankin vähentää nuorten välistä eriarvoisuutta.

Mikäli sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Sipilän hallituksen esityksen mukaisesti 18 maakunnalle, olisi toivottavaa, että uudet maakunnat ottaisivat vastuun myös nuorten maksuttomasta ehkäisystä ja huomioisivat tämän talousarvioissaan.

Jani Kokko

kunnanhallituksen I varapuheenjohtaja (sd.)

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu