Sote-kritiikki on kovin jälkijättöistä

Esko Järvenpää

Olemme saaneet jo kymmenen vuoden ajan seurata, miten Suomessa sote-kustannukset ja terveydenhuollon organisoinnin kritiikki on lisääntynyt.

Nykyinen hajautettu maakuntamallikaan ei ole toiminut hyvin. Maakunnassa omissa poteroissa toimivat ely, koulutus, avi, sairaanhoitopiirit. Maakuntaliitot ja palo- ja pelastustoimi halutaan nyt organisoida tehokkaammin ja keskitetysti.

Viime vuosina on maallikoillekin tuotettu runsaasti hyvää tietoa siitä, miten ongelmia tullaan nyt ratkomaan eduskunnalle annettujen lakien avulla. Ministeriöt ja maakunnat ovat tehneet vuosia töitä sote-projektissa uuden mallin rakentamiseksi ja se on maksanut maallemme miljoonia.

Aivan viime metreillä kuitenkin pääkaupunkiseutu havahtuu ja alkaa tuhota kansantalouden kannalta merkittävää valmistumassa olevaa hanketta.

Omituista on se, että samat tahot jotka vuosikausia ovat tuoneet esille näitä ongelmia kääntyvät nyt vastustamaan ongelman ratkaisua.

Omituisesti myös eräät poliittiset puolueet valitsevat – ratkaisuksi kannatuksensa laskuun – lähes valmiin uudistuksen tuhoamisen viime metreillä, vaikka aikaa olisi ollut vaikuttaa ja ohjata hanketta matkan varrella.

Tuhotaanko Suomessa nyt vuosien sote-kehitystyö? Voi olla, ettei kansa kuitenkaan arvosta enää vanhaa hajota ja hallitse -tyyliä.

Julkisuuteen ei ole tullut uskottavia perusteluita siitä, että uudistusta ei tarvita. Silti aivan kuin kiusalla halutaan hyökätä uudistusta vastaan.

Lapselliselta tuntuu nostaa esille vanha vastakkainasettelu maalaiset ja kaupunkilaiset. Maaseutu tuottaa valtakunnan elintarvikkeet ja metsäteollisuuden vientitulot kasvattavat merkittäväsi kansantuloa. Kansantalous kärsii jos sote- ja maakuntauudistus romutetaan.

Esko Järvenpää

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu