Vaellushiihtoa Keski-Suomeen

Seppo Raukola

Innostuin Jaakko Luoman avauksesta (KSML 6.2.), ja intoa lisäsi hänen mielipiteensä (KSML 20.2.) hiihtoretkistä eteläisellä Päijänteellä.

Olen katsellut karttoja reitillä Jyväskylä–Laukaa–Suolahti–Konnevesi–Hankasalmi–Leppävesi–Laukaa/Jyväskylä. Valmis ura on Jyväskylästä Peurungan kautta Suolahteen.

Uskon, että aika helposti löytyy hiihdettävä yhteys suurelta osin järvien jäitä pitkin Konnevedelle ja sieltä edelleen Hankasalmelle ja takaisin Leppäveden yli Vihtavuoreen.

Sopivia yöpymispaikkoja on Laukaassa ja Suolahdessa valittavaksi asti, ja niitä löytynee myös Konnevedeltä ja Hankasalmelta.

Vaellushiihtäjän vaatimukset majoituksen suhteen eivät ole suuret.

Huoltoajoneuvoksi riittää moottorikelkka rekineen kuljettamaan hiihtäjien varusteita. Ensikokeilu olisi helposti toteutettavissa myös ahkiovaelluksena jokamiehen oikeuksilla.

Olisin valmis lähtemään kokeiluretkelle mukaan vaikka jo tänä talvena esim. reitillä Laukaan Kuusaa–Haapalan retkitupa–Suolahti–Konnevesi–Hankasalmi–Laukaa maaliskuun lopun hankikelien aikaan.

Ottaisiko joku matkailuyrittäjä, Jyväskylän Latu tai joku muu yhteisö haasteen vastaan vaelluksen toteuttamiseksi? Uskon, että maksavia asiakkaita löytyy helposti.

On varmasti muitakin tähän lajiin hurahtaneita, jotka eivät halua ajella 600–800 kilometriä suuntaansa joka vuosi päästäkseen toteuttamaan harrastustaan.

Luonto kiittäisi, rahaa säästyisi, ja kotiväkikin tietäisi, missä ukko hiihtelee, kun kuuluvuuskenttää riittää Keski-Suomessa.

Seppo Raukola

hiihtovaeltaja, eläkeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu