Ei kilpailutusta, kiitos!

Tuulikki Väliniemi

On erinomaista, että aloite estää vammaispalveluiden kilpailutus on jo eduskunnassa – jossa se toivottavasti hyväksytään!

Samoin pitäisi tehdä vanhuspalvelujen kohdalla ja ylipäätään kaikissa niissä palveluissa ihmiseltä ihmiselle, missä palvelun tarve kestää elämän loppuun asti.

On käsittämätöntä, ettei kilpailutuskiimassa ole otettu ollenkaan huomioon sitä vaikutusta, minkä palveluntuottajan eli palvelijan vaihtuvuus tuo palvelun tarvitsijan arkeen. Tuttu ihminen vaihtuu ventovieraaseen, tapa auttaa muuttuu, auttaja ei enää tunne historiaasi, eikä avuntarvettasi. Uusi ei tietenkään ole oletettavastikaan huonompi entistä – hän ei vain tunne autettavan arkea, kuten edeltäjänsä.

Mielestäni palvelussa ja varsinkin aivan iholle menevässä henkilökohtaisessa palvelussa syntyy aina ihmissuhde, joka kehittyy vuosien mittaan paremmin molempia osapuolia tyydyttäväksi. Tuttuus on turvallista. Tuttuus helpottaa sekä autettavaa että auttajaa.

Vammaisuus, vanhuuden avuntarve tai melkein mikä tahansa pysyvä avuntarve ei saa olla markkinakamaa, vaan palvelua tarvitsijan ehdoilla.

Sivistyneen yhteiskunnan, hyvinvointivaltion ja siis hyvinvoivan Suomen on pystyttävä pitämään asiallisesti huolta avuntarpeessa olevista kansalaisistaan.

Kyse on ihmisarvosta, itsemääräämisoikeudesta, tasa-arvosta, elämänlaadusta, ilosta.

Yhteistyöniloa ihmiset!

Tuulikki Väliniemi

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.