Tukiviidakosta perusturvaan

Marika Visakorpi

Suomen nykyinen perusturvajärjestelmä kaipaa kipeästi remonttia. Pelkästään Kelalla on yli 40 erilaista tukimuotoa erilaisine lomakkeineen.

Lyhytaikaisen tai osa-aikaisen työn vastaanottaminen ei useinkaan ole kannustavaa ja työtön saattaa joutua viikoiksi tilanteeseen, jossa rahaa ei tule mistään.

Työllistyminen saattaa johtaa tilanteeseen, että etuuksien pieneneminen, verotus ja työmatkakulut syövät lisääntyneet tulot.

Näin ei tarvitsisi olla. Kristillisdemokraatit ovat vuodesta 2015 esittäneet otettavaksi käyttöön kannustavan perusturvan mallia. Se perustuu Ison-Britannian ns. Universal Credit -järjestelmään.

Mallissa eri elämisen ja asumisen tuet yhdistetään yhdeksi harkinnanvaraiseksi yleistueksi, jota maksetaan kuukausittain kansalaistilille. Sille kootaan kaikki saadut työtulot ja tuet. Tämä edellyttää reaaliaikaista tulorekisteriä, joka on tulossa Suomessakin käyttöön ensi vuonna.

Asiakkaan kannalta olennaisinta on, että tuki vähenisi niin, että jokaisen euron tienaaminen olisi kannattavaa. Tämä parantaisi paitsi pätkätyöläisten, myös pienyrittäjien asemaa.

Lomakeviidakon sijasta päästäisiin yhteen hakemukseen, jota päivitettäisiin tarvittaessa olosuhteiden muuttuessa. Takaisinperintätilanteita ei enää tulisi, eikä väärinkäytöksiin olisi mahdollisuutta.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä on kirjoittanut mallista kirjan ”Kannustava perusturva”. Se on saanut tunnustusta mm. sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamolta, joka toteaa: ”Populistin erottaa vakavasti otettavasta kriitikosta se, että pystyykö hän esittämään vaihtoehtoa nykymallille. Tämän vaatimuksen Maanselkä täyttää hienosti.”

Tuoreessa raportissaan myös OECD suositti vastaavaa mallia Suomelle. OECD:n laskelmien mukaan sosiaaliturvamallin muutos nostaisi jopa 90 000 ihmistä köyhyydestä. Varallisuusrajat sen sijaan estäisivät tuen valumisen hyvävaraisille.

Kannustava perusturva ei passivoi, vaan ottaa huomioon erilaiset tilanteet ja auttaa ihmisiä työelämään.

Marika Visakorpi

puoluevaltuuston varapuheenjohtaja

Jyväskylän KD:n puheenjohtaja

Hannu Suni

puoluehallituksen jäsen

Keski-Suomen KD:n puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.