Haapamäki saa pärjätä aina vain omillaan?

Antero Pohjonen

Urheilun tukeminen on Keuruulla sitä luokkaa, että on jo tuhottava historiallista kulttuurikyläkuvaa. Jos esimerkiksi Haapamäen ala-aste purettaisiin, olisi tuloksena jälleen uusi horsmapelto. Koulua väitetään homekouluksi, mutta sitä ei ole todistettu.

Kun purettiin Aittokangas-kerrostalo, kaksi kaivinkonetta käänteli ja väänteli raudoitettuja betonielementtejä yli kuukauden. Melu sekä pöly olivat katastrofaaliset: elementit hakattiin suuruudeltaan tiiliskiviluokkaan, sillä raudat poistettiin betonimassasta. Ryhtyykö Keuruu toistamiseen moiseen purkutyöhön, jossa vain koneenomistajat rikastuvat?

Ahdasta olisi Lääkärintalonkin purkaminen – ja talolla saattaisi olla museaalistakin arvoa. Tontin komeat petäjät saisivat taas kaatotuomion. Mainittuja kohteita olisi ensisijaisesti tarjottava vuokralle, toiseksi myyntiin – ja purkaminen ei sijoitu mihinkään kohtaan.

Haapamäen keskusta on jo varsinainen pölytyskohde VR:n sepelin lastauspaikan toteuduttua. Purkutöineen tuota pölytystä kestäisi arviolta koko kesä. Ilmatieteen laitoksen pitäisi liittää Haapamäki ilmanlaatutarkkailuun. Onhan tuon luokan pölytys jo terveydelle vaarallista.

Keuruun uusi kaupunginjohtaja ja tekninen johtaja eivät ilmeisesti ole Haapamäen kylä- eli kehityssuunnitelmaa sisäistäneet. Esittelytilaisuus ei tehtäväänsä täyttänyt, se pitäisikin uusia, ja paremmin järjestettynä.

Suunnitelmassa oli kaupungillakin oma rooli hoitaa yhteyksiä tarvittaviin sidosryhmiin ja hallintoviranomaisiin. Nyt pääasia tuntuu olevan, miten kaupunki luikertelee huomaamattomimmin kehityssuunnitelmasta ulos.

Haapamäellä on sellainen karma, että on pärjättävä aina omillaan. Kaupunki osaa jo kuitenkin kikkailla kiinteistökaupoilla Haapamäellä.

Purkukoneita ei täällä haluta enää nähdä. Pitäkää ne vain Keuruun purkukohteissa, sillä alakoulu on osa Haapamäen sydäntä. Sotilasvalakentällekään ei ole enää realistisia tarpeita.

Antero Pohjonen

Keuruu, Haapamäki

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.