Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pelaava teini ei ole menetetty

Niko Viljanen

Yhä useammassa kodissa teinien ja vanhempien väliset riidat johtuvat erimielisyyksistä ruutuajan suhteen. Onko sitten pelaaminen vain huono asia? Pelimaailma yhdistää nuoria ympäri maailmaa ikään, sukupuoleen tai kansallisuuteen katsomatta.

Tutkimukset osoittavat, että viime vuosien aikana poikien englannin kielen sanavarasto on laajentunut. Väittäisinkin, että pelaamisella on ollut iso vaikutus siihen.

Pelimaailman kautta syrjäisen pikkukylänkin teini saa helpommin uusia kavereita. Pelaaminen kehittää myös strategista ajattelua, reaktiokykyä, koordinaatiota ja yhteistyötaitoja, ja lisäksi siinä samalla oppii käyttämään tietokonetta.

Pelaamisessa on muistettava kohtuus, sillä istuminen jäykistää jäsenet, ruudun tuijottaminen saattaa heikentää näköä ja liian kovalla olevat peliäänet heikentää kuuloa. Ja onhan se aina parempi syödä iltaruoka lämpimänä perheen kanssa kuin täyttää vatsa pelatessa sipseillä ja energiajuomilla.

Peleille asetetut ikärajasuositukset eivät ole turhia, joten pelattavien pelien tulisi olla aina ikätasoon sopivia. Tietokoneella pelaaminen ei saa olla myöskään ainut harrastus, vaikka e-sporttia onkin. Pelaamisen vastapainona on hyvä harrastaa jalkapalloa, sählyä tai muuta joukkueurheilua.

Vanhempien ei siis tarvitse menettää toivoaan kokonaan, vaikka se teini siellä koneen ääressä viihtyykin. Yhteisillä pelisäännöillä saadaan säilytettyä kotirauha ilman jokapäiväistä hermojen menettämistä.

Niko Viljanen

Mankolan yhtenäiskoulu 8D

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut